Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai H350 Fuell Cell Concept má dojezd přes 400 km

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Hyundai prostřednictvím H350 Fuell Cell Concept prezentuje použití palivových článků na vodík k pohonu lehkého užitkového vozu.

Hyundai v loňském roce rozšířilo svou nabídku lehkých užitkových vozidel o model H350 a na letošním IAA v Hannoveru představilo na jeho základech postavenou studii, jejíž pohonný systém využívá palivových článků.

Hyundai H350 Fuel Cell Concept nabízí podle materiálů automobilky pohled do budoucnosti lehkých užitkových vozidel a názorně dokládá vhodnost pohonného systému s palivovými články i pro tento typ automobilů.

Pohonný systém studie tvoří elektromotor, invertor, sada vysokonapěťových akumulátorových článků, sada palivových článků a nádrže na vodík.

Elektromotor použitý ve studii H350 Fuel Cell Concept disponuje nejvyšším výkonem 100 kW a točivým momentem 300 N.m. Tyto hodnoty stojí za schopností dosáhnou maximální rychlosti 150 km/h, čímž se toto vozidlo vyrovná srovnatelně velkým a výkonným lehkým užitkovým automobilům se spalovacími motory.

Vysokotlaké nádrže na vodík (700 barů), uložené pod podlahou vozidla mezi oběma nápravami, pojmou 7,05 kg stlačeného vodíku, který je v sadě palivových článků rozkládán na protony a elektrony.

Elektrická energie, vyráběná sadou palivových článků, je následně ukládána do kompaktní sady akumulátorů Li-Poly s výkonem 24 kW. Invertor přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý, který se používá k napájení elektromotoru.

Na rozdíl od konvenčních elektromobilů, které vyžadují několik hodin k nabití akumulátorů, mohou být nádrže na 175 litrů vodíku naplněny za necelé čtyři minuty. Hyundai H350 Fuel Cell Concept má celkový dojezd 422 km a emituje pouze vodu.

Pohonný systém studie je uložen tak, aby nijak nezasahoval do nákladového prostoru výchozího sériového modelu H350. Ten v závislosti na provedení poskytuje objem od 10,5 do 12,9 m3. Ve verzi pro přepravu osob se do interiéru vejde až 14 sedadel.

Poháněcí ústrojí s palivovými články umožňuje téměř nehlučný provoz vozidla. Výsledné snížení emisí hluku předurčuje toto vozidlo pro noční rozvážkový provoz v městských oblastech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)