Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Sport nepočítá s vývojem ostrých SUV. Vadí to někomu?

Michal Fokt
Diskuze (17)
Písmena R.S. neponesou, i přes svou rostoucí popularitu, žádná francouzská SUV. Alespoň v nejbližší době...

Nacházíme se v éře významných změn automobilového světa, v němž začínají crossovery vytlačovat klasická auta a to ve všech kategoriích, včetně sportovních vozů. Jen se podívejte, kolik SUV nebo crossoverů už má dnes nějakou tu sportovní verzi, nesoucí ta nejznámější a nejprestižnější loga. A automobilky zákazníkům tento trend nerozmlouvají, přestože tato auta mají prokazatelně více nevýhod, než výhod - v době napjatých rozpočtů jim umožňují prodat danou techniku s karoserii SUV mnohem dráž.

Ale je tu zatím ještě ještě určité faktory, které automobilky brzdí v rozletu v této oblasti. Ne, není to hazardování s dobrým jménem sportovních divizí, ani nic podobně malicherného. Jde čistě o byznys. Vloni se hovořilo o tom, že v divizi Renault Sport probíhal vývoj modelu Captur R.S., ale podle slov člověka, jenž má u francouzské značky k problematice "blízko", už neprobíhá.

Projekt byl podle australského magazínu Motoring zastaven, protože se objevily pochybnosti, zda o něj bude mezi zákazníky potřebný zájem a jestli by se tedy jeho vývoj zaplatil. Dospělo se k názoru, že nikoli a to i přesto, že Audi, BMW, Mercedes a řada dalších taková auta s úspěchem prodávají. "My ale nejsme Audi a je příliš riskantní něco takového zkoušet", cituje Motoring svůj zdroj.

Prozatím tedy bude, byť spíše z donucení, čistota označení R.S. zachována a vyhrazena jen opravdu těm autům, která si to zaslouží. Ale crossovery se teprve začínají rozcvičovat na startovních blocích, uvidíme, co bude za 10 let.

Michal Fokt
Diskuze (17)
4. 10. 2016 16:38
Re: Titulek
Co bys čekal v názvu firmy, která dělá sportovní auta? Obzvláště s tak úzkým zaměřením. BMW M také bývalo BMW Motorsport (a to M pořád znamená motorsport).

Napsal jsi, že nevidíš důvod dělat z auta s vyšší stavbou sportovní. Já říkám, že to smysl mít může. Není sport jako sport.
Avatar - twistedTSD
4. 10. 2016 15:35
Re: Titulek
Naprostý nesouhlas. Nejlepší našlapané SUV je hatch/kombi stejné kategorie. Jedna věc je, když si mamina pořídí na rozvážení dětí Sportage místo Ceedu, protože je to velké, "bezpečné" a trendy, a jedna věc je si místo hot hatche určeného pro zábavu a rychlé svezení pořídit "gazík" z principu nevhodný ke svižné jízdě. Zas tak zvrácený ještě dnešní trh není.

Vždyť zrovna Mégane RS patří třeba na Nurburgringu k nejoblíbenějšímu okruhovému náčiní, a jestli si jej někdo kupuje kvůli image, tak kvůli image okruhového náčiní.

A taky bych neřekl, že by se Renault záměrně připravoval o ohromné zisky kvůli zachování tradice. Prostě ví, že klientela hot hatchů myslí jinak a stejně není možné s rozumnými náklady nabídnout něco, co by kvalitám dosavadních RS odpovídalo.
Avatar - Emel
4. 10. 2016 12:20
Re: Titulek
Podle článku je to obráceně - Renault došel k tomu, že by se Captur RS neprodával.
4. 10. 2016 11:27
Re: Titulek
Ano, ale taky tam máš v názvu Motorsport. A tady se bavíme o sériové výrobě (teda alespoň já)
4. 10. 2016 10:53
Re: Titulek
Slyšel jsi někdy o Bowler Motorsport?