Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hrad již podal dovolání v kauze Peroutky, jeho vnučka počká do konce týdne

Česko

  14:16
Prezidentská kancelář již podala dovolání k Nejvyššímu soudu ohledně soudního rozsudku týkajícího se výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Právník jeho vnučky Terezie Kaslové dovolání podá do konce tohoto týdne. ČTK to řekli právník Kaslové František Vyskočil a mluvčí Zemana Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman na Žofínském foru foto:  Michal Šula, MAFRA

Kaslová se domáhá na České republice omluvy za to, že Zeman přisoudil jejímu dědovi autorství článku Hitler je gentleman a výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Existenci článku se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že jej četl. Autorem výroku o vytí s vlky je novinář Jan Stránský.

Zatímco obvodní soud dal Kaslové na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se Zemana částečně zastal. Hrad se musí omluvit za Zemanův výrok ohledně autorství článku Hitler je gentleman. Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení o výroku o vytí s vlky, ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Kaslová s rozsudkem nesouhlasí a verdikt soudu chce dovoláním zvrátit. Hrad se zněním rozsudku souhlasí, ale k dovolání podle dřívějšího vyjádření přistupuje kvůli tomu, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob. „Stavíme to na více argumentech, než jak to má Hrad,“ řekl ČTK Vyskočil k chystaným odůvodněním dovolání.

Hrad požádal o odklad omluvy. Podle právníků ale dovolání odkladný účinek nemá. Kancelář prezidenta republiky přesto omluvu nezveřejnila. Kaslová ji proto vymáhá exekučním návrhem.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...