O vládnoutí by ANO mohlo přijít i na jihu Moravy

volby 2016

O vládnoutí by ANO mohlo přijít i na jihu MoravyNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Hnutí ANO, KDU-ČSL i ČSSD na jižní Moravě jednaly do noci mezi sebou i s ostatními stranami o koalici. Žádná zatím nevznikla, zjistila ČTK od zástupců stran. Lidé z hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, se setkali s reprezentanty KDU-ČSL, TOP 09, ODS, ale i ČSSD. ČTK to dnes řekla členka vyjednávacího týmu Taťána Malá, která byla druhá na kandidátce ANO za lídrem Bohumilem Šimkem. Podle ní hnutí hledá partnery, se kterými nejlíp sladí priority k naplnění volebního programu. Jednaly ale i KDU-ČSL a ČSSD. Podle serveru novinky.cz je totiž možná i varianta, že podobně jako v Královéhradeckém kraji by i zde mohlo vítězné ANO skončit v opozici.

Podle informací novinky.cz jsou v jednání o vládě bez ANO aktivní lidovci, kteří skončili v kraji druzí. „Neměl by to být problém, abychom ho (hejtmana) postavili my, a hodně tomu nasvědčuje. I přes to, že úspěch ANO respektujeme, dokáže si na tomto postu Bohumila Šimka (lídr ANO – pozn. red.) představit jen málokdo,“ tvrdil serveru jeden ze členů volebního štábu KDU-ČSL.

Malá z hnutí ANO uvedla, že nic konkrétního zatím z nočních jednání nevzešlo. „Absolvovali jsme první kolo jednání a dnes budeme pokračovat,“ dodala. Podle ní se uskutečnila i krátká schůzka zástupců ANO s ČSSD, avšak bez současného hejtmana Michala Haška. Hnutí ANO se proti spolupráci s jihomoravským lídrem ČSSD vymezilo, stejně jako to udělaly TOP 09 s Žít Brno a Strana zelených. S ČSSD však spolupráci nevylučují. „Ve vyjednávacím týmu ČSSD jsem já, Roman Hanák a Marek Šlapal. Na některá jednání nechodí všichni, třeba když jsem v televizním vysílání,“ okomentoval to hejtman Hašek. Podle něj jednala o možné koalici i ČSSD.

Do zastupitelstva se dostalo devět stran, hnutí a uskupení, a proto se nabízí několik variant vzniku koalice. Může vzniknout koalice na vládním půdorysu ANO, ČSSD, KDU-ČSL, které však brání podmínka ANO o koalici bez Haška. ČSSD si hejtmana určila za člena vyjednávacího týmu. Další možností je taková koalice, která vládne Brnu. Dohromady by se mohlo dát ANO, KDU-ČSL, TOP 09 s Žít Brno a Zelení a piráti. Možné jsou ale i další koalice.

V noci po volbách se sešli zástupci ANO a KDU-ČSL. Podle lídra lidovců Romana Celého byla schůzka informativní. Celý se sešel ještě s ČSSD, ODS a Starosty pro Jižní Moravu. Dnes chce pokračovat v jednání s ANO a dalšími.

Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO s 15 mandáty mezi 65 zastupiteli, druhá byla KDU-ČSL, která má 11 mandátů stejně jako třetí ČSSD. KSČM jich má sedm, ODS šest, TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD a SPO mají po čtyřech, Zelení a piráti získali mandáty tři.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články