V Pardubicích pokračují povolební vyjednávání. ANO zřejmě skončí v opozici

10. říjen 2016

Pokračují jednání o povolební spolupráci v Pardubickém kraji. Vítězem voleb je hnutí ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu, Česká strana sociálně demokratická obsadí 11 křesel a třetí Koalice pro Pardubický kraj 9, po pěti místech má KSČM a ODS a tři pozice získali Starostové a nezávislí.

První vzájemné schůzky začaly hned v sobotu odpoledne. Lídři se ale domluvili, že v neděli si dají kvůli Velké Pardubické pauzu a budou v jednáních pokračovat až dnes.

ANO nemá úplně silnou vyjednávací pozici. Sice získalo nejvíc křesel, ale rozhodně to nestačí k tomu, aby si lídr Jan Řehounek mohl vybírat. Podle něj je variant spolupráce mnoho, nejvýhodnější by byla právě se sociální demokracií a Koalicí pro Pardubický kraj.

Druhá ČSSD a třetí Koalice pro Pardubický kraj totiž ve vedení kraje už čtyři roky spolupracují a lídři Martin Netolický a Roman Línek se před volbami domluvili, že chtějí spolupracovat i do budoucna.

Jak Jan Řehnounek z ANO, tak Martin Netolický z ČSSD a Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj řekli, že společně jednat chtějí a společná velká koalice ve hře je. Měli by v 45členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 30 hlasů.

Mnoho otazníků

Všichni tři lídři mají zájem o křeslo hejtmana. Pokud třeba hnutí ANO z toho požadavku neustoupí, riskuje právě odchod do opozice, protože Koalice pro Pardubický kraj dává přednost sociálním demokratům, než by vládla spolu s ANO.

Čtěte také

Lídr tohoto hnutí Jan Řehounek proto už v sobotu připustil, že dá přednost možnosti být součástí velké koalice i za cenu ztráty pozice hejtmana.

„Pro mě je důležité, aby hnutí ANO se stalo součástí krajské koalice. Vyhráli jsme, to znamená, je legitimní, abych usiloval o pozici hejtmana. Pokud to nebude možné, tak budu muset samozřejmě nějakým způsobem změnit vyjednávání,“ říká Řehounek.

Jednání až dnes

Dopoledne spolu jednají lídr ČSSD a stávající hejtman Martin Netolický s lídrem Koalice pro Pardubický kraj Romanem Línkem. Pak se sejdou i jejich vyjednávací týmy. Ve 14 hodin se setkají i se zástupci hnutí ANO a v 16 hodin s ODS a Starosty a nezávislými.

Roman Línek naznačil, že spolu se sociálními demokraty mají silnou vyjednávací pozici: „Vzhledem k tomu, že jsme byli v dosavadní koalici jedním ze dvou klíčových hráčů, čili Koalice pro Pardubický kraj a ČSSD, bych řekl, že oba dva tyto subjekty dostaly mandát poměrně silný, pokud se sečte.“

Ve hře je jak varianta společné velké koalice, tak i možnost, že někdo z nich skončí v opozici. To připustil i stávající hejtman Martin Netolický z ČSSD: „Jednou z variant je koalice ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj a ANO. Byla by to koalice poměrně silná, která by se opírala o velkou většinu v zastupitelstvu. Pokud se ale domluví všichni například i s KSČM, tak bude ČSSD v opozici. Těch variant je celá řada.“

Tlumenější barvy a prosklené horní patro - reálka v novém

Ta jednání samozřejmě mohou mít i překvapivý vývoj, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že se opravdu na koaliční spolupráci domluví ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN, celkem mají 28 hlasů, což jim v 45členném zastupitelstvu zaručí relativně pohodlnou většinu. ANO tak zřejmě zůstane v opozici spolu s KSČM. Jasněji by mělo být dnes kolem 18. hodiny.

Preferenční hlasy

Kandidátka ANO zůstala stejná, nejvíc preferenčních hlasů dostal lídr Jan Řehounek, a to 2077. Lidé také kroužkovali bývalého hokejistu Dušana Salfického, ale nebylo jich přes pět procent, proto pořadí lidí zůstalo ve stejné podobě.

Voliči sociální demokracie podpořili starostu Letohradu Petra Fialu, který kandidoval na desátém místě a přednostní hlasy jej vynesly na místo druhé, ale i tak by se do zastupitelstva dostal. Jinak Martina Netolického zakroužkovalo 5678 voličů, v kraji dostal nejvíc kroužků.

Také v Koalici pro Pardubický kraj voliči starostům připsali preferenční hlasy. Radomil Kašpar, který je starostou v Litomyšli, kandidoval z osmého místa, hlasy navíc jej zvedly o tři místa nahoru. Starosta Chrudimi Petr Řezníček byl původně dvanáctý, což by mu na místo zastupitele nestačilo, díky přednostním hlasům skončil sedmý. Z nevolitelné jednadvacáté pozice se do zastupitelstva dostal senátor za Orlickoústecko Petr Šilar, který postupuje také do druhého kola senátních voleb.

autor: ba
Spustit audio