Na jižní Moravě vznikne koalice ANO, ČSSD, STAN a TOP 09. Hejtmanem bude Šimek, Hašek zastupitelem

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 10. 2016 22:11
Zástupci jihomoravské organizace hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostů pro jižní Moravu podepsali ve středu večer memorandum o vzniku krajské koalice. Dvojka kandidátky ANO Taťána Malá uvedla, že k rozhodnutí přiklonit se k ČSSD přispěla jednání v předchozích dnech. Mezi podmínky koaliční spolupráce patří i to, že dosavadní hejtman Michal Hašek nebude mít žádnou placenou funkci. V opozici tak skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD a SPO a zelení a piráti.
Bohumil Šimek.
Bohumil Šimek. | Foto: Tomáš Škoda

Brno – Zástupci jihomoravské organizace hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostů pro jižní Moravu podepsali ve středu večer memorandum o vzniku krajské koalice. Informovala o tom dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá. Memorandum má vést k uzavření koalice, která bude mít 34 mandátů z celkových 65. Hejtmanem se má stát lídr ANO Bohumil Šimek, dosavadní hejtman a lídr jihomoravské ČSSD Michal Hašek (ČSSD) by měl být řadovým zastupitelem.

Krajské předsednictvo a krajský klub zastupitelů ANO dnes na společném setkání dalo přednost v jednání o koalici ČSSD před KDU-ČSL, se kterou ANO jako vítěz voleb také jednalo. Podle Malé je však s ČSSD větší programový průnik. Malá uvedla, že k rozhodnutí přiklonit se k ČSSD přispěla jednání v předchozích dnech. "Teď půjde o to najít programové shody a rozdělení gescí," řekla. V opozici tak skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD a SPO a zelení a piráti.

Hašek je přijatelný jen jako zastupitel

ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje. ANO nejprve jednalo o koalici s KDU-ČSL, ale k dohodě ani po několika jednáních nedospěly. Jedním z důvodů mohla být snaha KDU-ČSL získat funkci hejtmana.

ANO proto začalo jednat i s ČSSD. I když KDU-ČSL v úterý od snahy o post hejtmana upustila, ANO dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami silně vymezilo vůči jejímu lídrovi a hejtmanovi Michalu Haškovi.

Podle Malé je podmínkou koaliční spolupráce, že Hašek nebude mít žádnou placenou funkci. Hejtman už dříve prohlásil, že chce ČSSD uvolnit ruce v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako neplacený koaliční zastupitel je pro ANO přijatelný.

Šimek: Primátor si musí vybrat

Šimek (ANO) je připraven po zvolení do rady kraje opustit funkci ředitele Městské policie Brno, kterou nyní zastává. Novinářům to řekl ve středu večer.

Šimek už před volbami prohlásil, že pokud by měl být hejtmanem, místa ředitele městské policie se vzdá. "Nejsem sběratel funkcí. Dva takové závažné posty se nedají dělat souběžně. Počkám však na to, až budu řádně zvolený na zastupitelstvu, a poté v nejbližším řádném termínu post ředitele policie opustím," uvedl Šimek. Podle něj totiž nikdy nelze předvídat, jak zastupitelstvo dopadne.

Šimek zároveň uvedl, že už má vytipované nějaké adepty jako své nástupce u městské policie. "Byl bych špatný šéf, kdybych neměl v hlavě nějakou koncepci na svého nástupce. Není to však moje záležitost, ale primátora Brna, který ředitele pověřuje, a musí to potvrdit zastupitelstvo města. Primátor si tedy musí vybrat," dodal Šimek, který pracuje u policie přes 20 let. V minulosti působil také v úřadu současného hejtmana Haška, kterému dělal vedoucího jeho kanceláře a také byl bezpečnostním ředitelem krajského úřadu.

Volby v kraji vyhrálo ANO s 15 mandáty z 65 před KDU-ČSL a ČSSD, které mají shodně po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro jižní Moravu a SPD s SPO mají shodně po čtyřech. Zbylé tři získali zelení a piráti.

Chci vnést do politiky kulturu, ta se tady vytratila, říká lídr za hnutí ANO v Jihomoravském kraji Bohumil Šimek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy