Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Ovčáček nechápe slova a neumí pracovat s informacemi, řekl mluvčí letového provozu

Česko

  18:30
PRAHA - Nejprve počasí, nyní Řízení letového provozu České republiky. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček stále trvá na tom, že za pozdní příjezd na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče mohou dispečeři na ruzyňském letišti, kteří upřednostnili jiné letadlo. „Absolutní přednost neexistuje. Ovčáček nechápe systém řízení letového provozu,“ oponuje mluvčí podniku Richard Klíma.

Jiří Ovčáček. foto:  Michal Sváček, MAFRA

„Podle informací, které máme v současné době k dispozici, došlo ke zdržení, které se podepsalo na celém programu. Z výpisu je zřejmé, že dostalo přednost letadlo se zkratkou TVS (Travel Service – pozn. red.), které přistávalo,“ zahájil Jiří Ovčáček v pondělí slovní duel s mluvčím Řízení letového provozu (ŘLP) Radkem Klímou na stanici Český rozhlas Radiožurnál. Z desetiminutového zpoždění viní Ovčáček právě ŘLP, které nyní žádá o vysvětlení celého incidentu.

Podle mluvčího ŘLP Radka Klímy ale pracovníci podniku nic nepodcenili. „Státně důležitý let nemá absolutní přednost před ostatním provozem, má přednost pouze při vydávání letových povolení a to také dostal,“ uvedl v duelu. Letadlo společnosti Travel Service obdrželo povolení k přistání již ve chvíli, kdy prezidentský speciál teprve pojížděl po letištní ploše.

„Důvodem pro zrušení vydaného povolení k přistání může být pouze velmi vážný bezpečností důvod, nikoliv důvod přednosti. Zrušení vydaného povolení by pak představovalo rizikovou situaci jak pro přistávající letadlo, tak pro prezidentský speciál,“ vysvětlil Klíma.

Miloš Zeman a Václav Klaus při pietním ceremoniálu na Bratislavském hradě
Česká delegace s prezidentem Zemanem dorazila se zpožděním a rakvi s pozůstatky...

Letoun s českou delegací měl podle něj podaný letový plán na 10:30. O povolení k pojíždění však požádal až v čase 10:35, úvodní pětiminutové zpoždění si tak podle Klímy způsobil sám. Po celou dobu pojíždění navíc nebyla ze strany pilota zaznamenána žádná časová urgence. Z ruzyňského letiště nakonec letadlo odletělo v 10:46.

Mluvčí prezidenta republiky ale přesto dále trval na svém. Let neproběhl podle plánu a přednost dostal jiný stroj, což vidí za hlavní problém. I proto bude o incidentu v sobotu v Lánech hovořit prezident Miloš Zeman s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO).

„Pan Ovčáček nechápe systém řízení letového provozu, nepochopil ani moje slova a neumí pracovat s informacemi. Absolutní přednost neexistuje,“ zopakoval Klíma. Desetiminutové zpoždění, kterým hradní mluvčí neustále argumentoval, přičítá času, kdy se letadlo muselo ze starého vládního terminálu (Terminál 3) dostat na start ke čtyři kilometry vzdálené dráze 06. Tam ho navádělo vozidlo ŘLP, aby přejezd byl co nejrychlejší. Kvůli přistávajícímu letadlu společnosti Travel Service se prezidentský speciál podle přepisů komunikace mezi pilotem a řídící věží zpozdil o dvě až tři minuty.

Časová osa odletu prezidentského speciálu

Generální ředitel ŘLP Jan Klas, oslovený serverem Lidovky.cz, se k incidentu blíže odmítl z důvodu „zbytečné názorové eskalace“ vyjadřovat. Odkázal pouze na oficiální prohlášení podniku. „Generální ředitel podniku i nadále stojí za bezchybným postupem řídících letového provozu a je schopen všechny skutečnosti týkající se letu CAF 001 obhájit před odborným orgánem, který je ze zákona pověřen vyšetřováním případné události v letovém provozu,“ stojí v tiskové zprávě. Klasův postup ocenil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

17.října 2016 v 16:40, příspěvek archivován: 17.října 2016 v 16:50

Oceňuji výzvu gen. řed. ŘLP Jana Klase po neeskalování sporu a zdrženlivosti mediálních komentářů. Ano věcné debatě, ne mediální hysterii.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč