Irácké jednotky se rychle blíží k Mosulu, premiér slibuje jednotu proti džihádistům

Irácké jednotky postupují k Mosulu rychleji, než se plánovalo, uvedl premiér Hajdar Abádí. Ofenziva, na které se podílejí irácké i kurdské síly, podle něj ukazuje, že Irák je jednotný v boji, jehož cílem je porazit Islámský stát. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pešmergové na mosulské frontě chystají k boji s džihádisty protitankové střely.

Pešmergové na mosulské frontě chystají k boji s džihádisty protitankové střely. | Zdroj: Reuters

"Síly postupují k městu mnohem rychleji, než jsme si mysleli, a mnohem rychleji, než bylo v plánu této operace," řekl Abádí prostřednictvím videokonference francouzským představitelům, kteří v Paříži debatují o budoucnosti Mosulu.

Šíitské jednotky nemají bojovat o Mosul. Nepodporujeme je, říká velitel koaličních jednotek

Číst článek

Schůzku ve francouzské metropoli zahájil prezident François Hollande. Upozornil mimo jiné na existenci důkazů, že islamističtí bojovníci z iráckého města prchají do bašty IS v syrském městě Rakka. V této souvislosti zdůraznil, že je potřeba udělat vše pro to, aby k tomu nedocházelo.

Boje o Mosul vstoupily do čtvrtého dne, účastní se jich irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Ve městě je kolem 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má možná 5000 až 6000 svých bojovníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme