Zeman přiznal, že žádal po Hermanovi zrušení schůzky s dalajlamou

Prezident Miloš Zeman přiznal ministru financí Andreji Babišovi, že žádal po ministru kultury Danielu Hermanovi, aby zrušil schůzku s dalajlamou. Popřel prý ale, že by věc spojil s oceněním jeho strýce Jiřího Bradyho. K situaci se vyjádřila řada politiků, včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Hrad ale zatím mlčí.

Zeman se s Babišem a dalšími ministry v sobotu sešel na jednání, jehož předmětem bylo zrychlení dopravních staveb. Babiš uvedl, že se hnutí ANO poradí, jak dále ve věci ocenění Bradyho bude postupovat. Považuje prý za nepřijatelné, pokud se ukáže, že Hrad Hermanovu strýci vyznamenání slíbil, ale kvůli ministrově schůzce s dalajlamou se mu ho rozhodl neudělit. Situaci označil za nešťastnou. 

Zeman prý Babišovi řekl, že dostal 586 žádostí o vyznamenání a že je dá jen 31 lidem.

Je potřeba vědět, jestli to někdo slíbil, nebo neslíbil, a pan prezident říká, že to nemá nic společného s dalajlamou, ale zároveň potvrzuje, že žádal pana Hermana, aby se nepotkával s panem dalajlamou.
Andrej Babiš
Andrej Babiš o rozhovoru s Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)

Hrad k Hermanově obvinění dosud mlčel, vyjádřil se k němu pouze prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu. Tam ovšem uvedl, že byl svědkem rozhovoru ministra se Zemanem a že tématem bylo přijímání migrantů. Podle Ovčáčka nedošlo ale k „žádnému vydírání“.

Kauza kolem státních vyznamenání eskalovala v pátek. Brady měl být údajně vyznamenán k 28. říjnu cenou T. G. Masaryka. Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman, ale v České televizi uvedl, že Hrad jeho strýce ze seznamu oceněných vyškrtl, protože se Herman navzdory varování od Zemana sešel s dalajlamou.

Hermanova slova vzbudila reakci v politických i intelektuálních kruzích, mnohé osobnosti uvedly, že ve státní svátek na předání vyznamenání nepřijdou. Místopředseda sněmovny Petr Gazdík na stejný den svolal shromáždění na Staroměstském náměstí.