Česko 4:0 Rakousko

Neodstoupím. Zpovídám se premiérovi, ne Zemanovi, reaguje Herman na prezidentovu výzvu

Prezident Miloš Zeman svými výroky jen potvrzuje pravdivost mých slov. Od začátku říkám pouze to, co se skutečně stalo, na svých výrocích neměním vůbec nic. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus to řekl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. Ohradil se také proti Zemanovu výroku, že by měl opustit vládu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman

Daniel Herman | Foto: Martin Svozílek

„Prezident má samozřejmě právo vyslovit svůj názor,“ řekl hned v úvodu ministr kultury Daniel Herman. „Mými legitimními představenými jsou jednak předseda KDU-ČSL a předseda vlády,“ upozornil.

„Jsem státním úředníkem. Pokud by moji představení došli k názoru, že je třeba změny, tak je to jejich plné právo,“ dodal ministr kultury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herman: Popisuju to tak, jak se to skutečně stalo. Zodpovídám se jen předsedovi KDU-ČSL a vlády

Prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy řekl, že by měl Herman vládu opustit.

„Myslím si, že by měl odejít z vlády, a je zajímavé, že tentýž názor vyjadřovalo mnoho občanů na mých setkáních, aniž jsem samozřejmě tyto názory jakkoli inicioval,“ uvedl Zeman.

„Nicméně si nemyslím, že to ministr Herman udělá, i když poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného,“ doplnil.

Na rozdíl od Sobotky jsem úspěšný politik, možná mu navrhnu odvolání Hermana, řekl prezident Zeman

Číst článek

Prezident také nevyloučil, že bude o odchodu Hermana z vlády v úterý mluvit s premiérem Sobotkou.

Herman se odstoupit podle svých slov nechystá. V neděli ve vysílání Českého rozhlasu Plus také řekl, že o svém setrvání, nebo odchodu z vlády dosud s nikým nejednal.

„S nikým jsem o svém setrvání, nebo nesetrvání ve vládě nehovořil ani nikdo o tom nehovořil se mnou,“ konstatoval ministr kultury.

Měnit ministry je nesmysl. Největší problémy máme s Dienstbierem, myslí si Babiš

Číst článek

Premiér Sobotka sice v pátečním dopisu členům sociální demokracie avizoval změny ve vládě, výměna ministrů se ale zřejmě bude týkat pouze těch za ČSSD.

Další dvě koaliční strany nic podobného nechystají. Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš označil výměnu ministrů téměř půl roku před sněmovními volbami za nesmysl. Změny nechystají ani lidovci, potvrdil jejich předseda Pavel Bělobrádek.

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová, Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme