Hlavní obsah

Odvolat Němečka? Přece ho Sobotka nepředhodí Babišovi, ozývá se z ČSSD

Právo, bja, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) patrně může být v klidu ohledně nuceného odchodu z vlády, o němž se spekuluje. V soc. dem. se zvedl odpor proti jeho odvolání, který může být úspěšnější než v případě ministrů Dienstbiera a Marksové, což jsou podle hlasů z kuloárů další adepti na odchod. Obměnu vlády avizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), oficiálně zatím žádná jména nepadla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Ačkoli Němeček za sebou dosud neměl silnou partajní podporu na severní Moravě, odkud pochází, chystá se podle zdrojů Práva mimořádné jednání krajského výboru, který by se měl za ministra zdravotnictví postavit.

„Málokdo vám dnes řekne, že by Němeček pracoval špatně, naopak, zvládá to velmi dobře,“ řekl Právu jeden z významných členů soc. dem., který si nepřál být jmenován.

„Pokud skončí Němeček, bude to voda na mlýn Babišovi, který začne vykřikovat, že už tři roky poukazuje na to, že ministr svůj resort neřídí a že se nechová transparentně,“ dodal politik.

Nabídku na ministerské křeslo dostal senátor a ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. „Nabídku jsem obdržel a odmítl. Mám jiné úkoly,“ odpověděl na dotaz Novinek.

Němeček Právu sdělil: „Nejde mi o to, jestli budu, nebo nebudu ministr, ale aby tam byl někdo, kdo bude schopný ten resort udržet a pokračovat.“

Odmítnutí několika kandidátů podle něj ukazuje, že se do čela těžkého resortu nikomu nechce. „Také to signalizuje, že to nebylo dobře promyšleno,“ dodal.

Výběr článků

Načítám