Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Scania nové generace ze stavebnice Lego (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Scania představuje špičkovou práci svého fanouška a nadšeného stavitele v podobě modelu nové generace nákladních vozidel z kostek stavebnice Lego.

V bohaté nabídce společnosti Lego figuruje pěkná řádka stavebnic automobilů od jednodušších, jakými jsou například Fordy Mustang, F-150 Raptor a Model A až po špičkové stavebnice Ferrari F40 nebo Mercedes-Benz Arocs 3245 a k nejnovějším patří Volkswagen Beetle či Caterham Seven 620R.

Vedle běžně dostupných stavebnic vzniká z kostiček Lega i celá řada jedinečných modelů. Jako příklad může posloužit kopie obytného přívěsu T@B Cult od společnosti Knaus Tabbert v životní velikosti nebo nejnověji detailní model nové generace nákladních vozidel značky Scania.

Za vznikem tohoto modelu nestojí společnost Lego a ani nebyl vytvořen nějakou specializovanou firmou na zakázku značky Scania, ale je jednoduše ukázkou nadšení sedmnáctiletého studenta pro slavnou stavebnici a nákladní vozidla.

Autorem tohoto modelu je mladík Joakim Jidbacken, který se v okamžiku, kdy se dozvěděl o připravované premiéře nových nákladních vozidel značky Scania, k níž došlo koncem letošního srpna, rozhodl, že jako první představí jejich model ze stavebnice Lego.

Po deseti týdnech plných stavitelského úsilí, během nichž musel Joakim vytvořit detailní konstrukci a následně své dílo sestavit, byl představen detailní model nové generace nákladních vozidel značky Scania.

Student posledního ročníku střední školy k jeho stavbě použil pouze dílů ze stavebnice Lego. Zmenšený tahač tvoří celkem 1657 dílů a to včetně soupravy elektromotoru a dálkového ovládání.

Nová generace těžkých nákladních vozidel značky Scania se v létě představila nejprve ve verzích pro využití v rámci evropské dálkové dopravy a o několik týdnu později byla oceněna prestižním titulem International Truck of the Year 2017.

Již při premiéře svých nových zástupců uvedla švédská společnost, že se jedná o její dosud největší investici do nových produktů a služeb v celé její 125 let dlouhé historii. Celkem bylo investováno 20 miliard švédských korun.

Vývojové práce na nové generaci vozidel značky Scania trvaly deset let a podílelo se na nich téměř 4000 pracovníku z celkového počtu 18.000 zaměstnanců pracujících ve Švédsku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
17. 11. 2016 07:47
ANI NEVÍTE, CO PÍŠETE!
Není to tak dlouho, co Scania odkryla nejnovější generaci Scanie... Po mnoha a mnoha letech drcení starého modelu a FaceLiftů. I Vy jste to tu měli. Tak nepropagujte lego model pod názvem "nová generace", když nová již není.