ČSSD v Hradci Králové i v Pardubicích stojí za Sobotkou, podpořila i Chovance

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2016 15:47
Sociální demokracie v Královéhradeckém i Pardubickém kraji podporují znovuzvolení Bohuslava Sobotky do čela strany, podpora jeho nominace byla jednoznačná.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Reuters

Bohuslav Sobotka má plnou podporu královéhradecké i pardubické sociální demokracie při nominaci do čela strany. Řekl to předseda královéhradecké organizace Jan Birke a předseda krajské pardubické organizace Jan Chvojka.

Na prvního místopředsedu ČSSD kraje navrhly ministra vnitra Milana Chovance, který tuto funkci rovněž zastává už nyní. Poslanec a starosta Náchoda Birke obdržel nominaci na řadového místopředsedu ČSSD. Volební sjezd sociální demokracie se koná příští rok v březnu.

"Je nesmysl, aby se měnil předseda strany před volbami, aby byl předseda strany někdo jiný než premiér, já si myslím, že ty důvody jsou logické a že by byla chyba, kdyby předsedou strany byl někdo jiný než Bohuslav Sobotka," řekl Chvojka z pardubické organizace. Reagoval tak na slova jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), který navrhl rozdělení funkce předsedy ČSSD a předsedy vlády. Zimola míní, že Sobotka tápe a nemá plán. Sociální demokraté budou volit vedení strany příští rok v březnu.

Podobný názor má i lídr královéhradecké organizace. "Podpora (Sobotkovi) byla v zásadě jednomyslná, jednoznačná a velmi silná. Je to dobře, protože musíme mít silného lídra před nadcházejícími volbami," řekl znovuzvolený předseda královéhradecké krajské organizace Birke. Podle něj by neměla ČSSD "přepřahat", měnit své vedení před sněmovními volbami v příštím roce.

Sociální demokraté o víkendu zahajují sérii nominačních krajských konferencí, které před březnovým sjezdem ukážou, jakou podporu má Sobotka ve straně. Po neúspěchu v říjnových krajských a senátních volbách čelil kritice, žádný vyzyvatel se ale do volby nového předsedy zatím nepřihlásil. V neděli se koná krajská konference ČSSD i ve Zlínském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy