Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák na Facebooku není. Jeho profil je falešný

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu najdete facebookový profil, který je vedený na jméno Zdeňka Svěráka. On sám ho však nespravuje. Stojí za ním neznámý člověk, který jménem populárního herce, dramatika, textaře, zpěváka a scenáristy komunikuje s lidmi, aniž by na to měl oprávnění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák je obětí internetového podvodníka.

Článek

„Neřeknu vám přesně kolik, ale trvá to léta,“ svěřil se Svěrák deníku Právo. „Kdosi se na Facebooku zaštítil mým jménem a komunikuje s lidmi tak, jako bych to dělal já. Stává se mi, že si za mnou třeba někdo přijde pro podpis a řekne mi, že patří k mým přátelům na Facebooku a mé stránky se mu líbí. Já na to odpovím, že na Facebooku nejsem a cokoli je na něm napsáno pod mým jménem, neříkám to já, ale neznámý pachatel.“

Svěrák již několikrát marně hledal cestu, jak člověku, který na sociální síti vystupuje pod jeho jménem, jeho konání zakázat.

„Můj syn Jan se pokoušel falešný profil přes centrálu Facebooku zrušit. Ztroskotalo to ale na tom, že pachatel vydává stránku jako profil mého fan klubu, což není napadnutelné. Obsah té stránky je ale falzum,“ konstatuje herec.

Podobnou zkušenost měl i Svěrákův umělecký kolega Jaroslav Uhlíř. Jemu se falešný profil na Facebooku ale zrušit podařilo, jelikož byl vedený na jeho jméno.

„Najde-li tedy někdo na Facebooku stránku na jméno Zdeněk Svěrák, nejde o můj osobní profil. Patří naopak někomu, kdo se za mě vydává. Já na Facebook nevstupuju, bojím se tam,“ svěřil se Svěrák.

Reklama

Výběr článků

Načítám