Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Hospodský: Babiš ze mě udělal hlupáka. A EET mě připravila o výčepní

Autor: Tomáš Polák - 
1. prosince 2016
15:00

Nedobrovolně jsem se stal nástrojem propagandy ministra financí Andreje Babiše (ANO), tvrdí pražský hospodský Jiří Šimek. Je stále naštvaný kvůli výslednému videu, který s ním v srpnu šéf státní kasy natočil. A ani po čtyřech měsících názor na elektronickou evidenci tržeb (EET) nezměnil. Považuje ji za hloupost a sám kvůli ní má prý jen problémy. 

Pražská hospoda nedaleko od metra Šenk Na Rajské je v první den ostrého provozu EET řádně vybavena registrační eKasou od O2. Přestože hned tři technici společnosti vše nainstalovali ještě několik týdnů před startem, Jiří Šimek i tak první den tápal.

„Ráno, když jsem přišel a zapnul jsem to, tak to chtělo aktualizaci, nějakému certifikátu vypršela platnost a vůbec jsem nevěděl co s tím, protože technicky zdatný nejsem,“ řekl pro Blesk.cz. „Hrabal jsem se v tom, potom jsem volal na technickou podporu a s pánem jsme to po telefonu nějakým způsobem dali do kupy,“ dodal. Odpoledne už vše fungovalo. „Já jsem hospodský, umím točit pivo, ale v těchhle nesmyslech se nevyznám,“ přiznal.

Kromě kasy za 6 000 korun bude muset platit poskytovateli softwaru každý měsíc zhruba pět set korun. Další náklady bude dávat například na účtenky. „Teď tady mám ty kotoučky, které nejsou momentálně vůbec k dostání. Jeden takovýhle kotouč stojí dvacet korun a nevydrží ani den,“ postěžoval si. Sám si prý zatím neumí představit, kolik budou celkové reálné náklady.

„18 miliard? Babiš si to vycucal z prstu“

Výdaje navíc ale nejsou to jediné, co Šimka v souvislosti s EET potkalo. Jediná jeho zaměstnankyně dokonce podala výpověď. „Protože už má nějaký věk a už se nechce učit s novými technologiemi, takže jsem teď na to sám, 30 dní v měsíci. Jsou s tím jenom problémy,“ uvedl hospodský. Jak dlouho bude zvýšenou zátěž stíhat sám, zatím neví.

Jeho názor na evidenci tržeb se od srpnové návštěvy Andreje Babiše nezměnil. „Je to hloupost a myslím si, že pan Babiš si vycucal z prstu, že se vybere navíc 18 miliard. To není reálné. Spousta hospod zavřela a ti, co to obchází, to budou obcházet i dál,“ myslí si. Na setkání s ministrem vzpomíná nerad. „Využil mě a ještě ze mě udělal před celým národem hlupáka,“ podotkl.

Jak Babiš reaguje na problémy malých hospod? „Možnost, jak je podpořit, je snížení DPH u točeného piva a možnost paušální daně.“ Podívejte se na video:

Proč to nehradí stát?

Na EET Šimkovi nejvíc vadí povinnost hradit z vlastní kapsy registrační pokladnu a paušální poplatky operátorovi. „Mně nevadí evidovat tržby, ale nechápu, proč mám za víc práce de facto platit ještě soukromé firmě. Když je to povinné, tak proč to nehradí stát?“ ptá se.

Elektronická evidence tržeb se v první fázi dotkla poskytovatelů ubytování a restaurací. Hospodský z Prahy se stal mediálně známý v létě letošního roku poté, co s ním natočil video prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. V několikaminutovém spotu se Šimek o nové daňové povinnosti vyjadřoval velmi kriticky a poukazoval na trable, které hospodské čekají. Po zveřejnění videa s ním pak natočil další spot i ministr financí Andrej Babiš. Následný střih ale podle něj působil jednostranně a Babišův tým ve výsledném videu nechal jen to, co se mu hodilo.

A takto vypadá EET v praxi:

Video  Start Babišovy EET: Takhle vypadá účtenka a nová pokladna. 
Video se připravuje ...

hejhej ( 2. prosince 2016 13:20 )

arne127: A k hospodským zlodějům se ke řvaní přidávájí špičky ODS, TOP09 a pražská kavárna. Ještě by měli upravit ceny v parlamentní kantýně na úrověň hospodských cen a zrušit podávání alkoholu - nikde na pracovišti to není dovoleno.

arne127 ( 2. prosince 2016 11:01 )

Tady nejvíc žvaní hospodský kterým Babiš zatnul zlodějinu.A to jak je vidět Babiš udělal správně.Už nemohou tak orádat jak doposud.Proto většinou tak řvou

arne127 ( 2. prosince 2016 10:56 )

honza 54 On se to naučil od tebe tak nežvaň hloupě

mitaro ( 2. prosince 2016 10:15 )

Další ubulenej hospodskej uplakánek. Šidit hosty a čekat dýžka to mu šlo hned.

salto ( 2. prosince 2016 10:10 )

Hospodskému odešla výčepní? A nebylo to proto že dostávala, tak jak to v hospodách chodí, mzdu nebo její část na ručku (tzn. načerno)? To pak EET zabolí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa