Elektronická evidence, den druhý: Systémem prošlo přes pět milionů účtenek

Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do páteční sedmé hodiny odpoledne, tedy za dobu ostrého fungování elektronické evidence tržeb, odeslali na servery Finanční správy 5,7 milionu účtenek. Systém fungoval plynule, bez komplikací. Kvůli útoku byla kolem 15. hodiny krátkodobě nedostupná informační stránka etržby.cz. Server pouze poskytuje informace o EET a se samotnou evidencí a shromažďováním údajů z účtenek nesouvisí.

„Následkem útoku tak byla pouze nedostupnost informačních internetových stránek, která byla obratem odstraněna. Praktickou činnost podnikatelů výpadek nijak nenarušil,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

I podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, je odezva systémů dobrá a systém pracuje bez problémů.

Události: Druhý den EET (zdroj: ČT24)

Do EET je zatím zapojeno podle DIČ přes 37 tisíc podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 tisíc podnikatelů. Podle posledního dostupného údaje z 28. listopadu bylo do evidence zaregistrováno více než 46 tisíc provozoven.

České pivovary přišly kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) o jednotky až desítky odběratelů. Výjimku tvoří největší výrobce Plzeňský Prazdroj, který uvádí ztrátu stovek klientů. Většinou jde o prodejce piva na vesnicích. Vyplývá to z ankety agentury ČTK mezi pivovary. Na celkové hodnocení je ale podle oslovených výrobců brzy.

Opožděné starty

Někteří podnikatelé už otevřít neplánují, jiní si vyřizovali potřebné údaje nebo zapojovali novou techniku až v pátek.

Například provozovatel dvou restaurací v Krnově Martin Strouhal řekl, že chtěl jednu svou provozovnu zavřít, protože se bál, že obě neutáhne. Pak se ale nechal přemluvit lidmi i faktem, že měl zamluvených mnoho akcí. 

Až druhý den začali podobně jako on evidovat i další podnikatelé. Někteří totiž stále doufali, že se evidence od prvního prosince nakonec nespustí vůbec.

Problémy nemáme hlášeny žádné, řekl k tomu generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Mluvčí Petlachová dodala, že na úřad již došlo asi 160 „podnětů,“ kde si lidé stěžovali, že jim nebyla vydána účtenka. 

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Kromě restaurací mají od čtvrtka povinnost evidovat tržby i majitelé ubytovacích zařízení. Z jejich strany nepřicházely žádné informace o možných technických komplikacích. 

Provozovatel restaurace a penzionu U Medvídků Jan Göttel ale tvrdí, že povinnost EET ho přišla zatím na 100 tisíc korun. Domnívá se navíc, že v hotelu je zbytečná, až 95 procent plateb u nich totiž probíhá platební kartou.

„Ty jsou všechny evidovány, protože probíhají přes banku, tohleto je jen práce navíc, která nám nic nepřinese,“ řekl. Zdražovat ubytování nebude a ani nemůže. Konkurence v okolí, přímo v centru hlavního města, je totiž vysoká. 

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.