Manažeři Key Investments dostali až pětileté tresty. Klienti přišli o 874 milionů

Marek Pokorný Marek Pokorný
Aktualizováno 9. 12. 2016 14:24
Soud uznal vinnou trojici manažerů zkrachovalé společnosti Key Investments, jež připravila o stovky milionů korun obce i jednotlivce, kteří jí svěřili své úspory ke zhodnocení. Ředitele společnosti Daniela Brzkovského poslal soud na pět let do vězení s dozorem, členky představenstva Klára Fenstererová a Alena Šťastná dostaly čtyřletý, respektive tříletý trest vězení. Předčítání rozsudku trvalo soudci Petru Hovorkovi více než půldruhé hodiny. A další skoro hodinu a půl verdikt odůvodňoval.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Praha – Městský soud v Praze uznal vinnou trojici představitelů společnosti Key Investments, která podle obžaloby připravila několik desítek klientů o celkem 874 milionů korun.

Ředitele společnosti Daniela Brzkovského poslal soud na pět let do vězení s dozorem, členky představenstva Klára Fenstererová a Alena Šťastná dostaly čtyřletý, respektive tříletý trest vězení. Zároveň nesmí působit ve statutárních orgánech společností a musí nahradit i část škody. Vynesení rozsudku trvalo více než půldruhé hodiny, další více než hodinu pak i jeho odůvodnění.

V případě přišlo o své peníze několik desítek lidí, ale i firem a městských částí. Žalobkyně Darja Dunajová poslala před soud trojici členů představenstva firmy Daniela Brzkovského, Kláru Fenstererovou a Alenu Šťastnou, kterou vinila, že zneužila neznalosti klientů a nákupem rizikových cenných papírů je připravila o 874 milionů korun.

Ti za svěřené peníze koupili například cenné papíry společností Spolchemie či Via Chem, za nimiž stál stíhaný podnikatel Petr Sisák. Ten údajně stál i za firmou Key Investments. Sisák to ale popřel.

Taková vnitropodniková banka

A na neobvyklou propojenost Key Investments s firmami, jejichž cenné papíry investiční společnost nakupovala, poukázal v odůvodnění verdiktu i soudce Hovorka. Firma podle něj byla "víceméně vnitropodnikovou bankou," financující skupinu propojených firem.

"Z průběhu trestního řízení ani výslechu svědků ale nebyly zjištěny skutečnosti, které by mohly svědčit o ovlivňování a rozhodování třetími osobami, spjatými zejména s emitenty nakupovaných cenných papírů," konstatoval nicméně soudce.

Soudce Hovorka během odůvodňování verdiktu mnohokrát opakoval, že odsouzená trojice podstupovala při nákupu a správě neobchodovatelných cenných papírů neúměrné riziko, o kterém investory navíc neinformovala. "Nedělali analýzy ekonomické daných obchodů," řekl soudce. A poukázal i na to, že zákazníci, kteří jim své peníze svěřili, nebyli v investování profesionálové a od toho si platili služby Key Investments.

Rozsudek není pravomocný. Šťastná se na místě odvolala, zbylí dva odsouzení si stejně jako státní zástupkyně ponechali lhůtu na odvolání.

Stamiliony od městských částí i odklonění Kocourkem

O problematických investicích do Key Investments se začalo mluvit hlavně po roce 2011 poté, co jí své stamiliony svěřilo ke zhodnocení několik měst a pražských městských částí a pak své peníze nemohly získat zpět. Například Praha 6 jí svěřila 257 milionů, Praha 10 pak jen o málo méně. Naopak stěžovat si na ni nemohou bývalý premiér Stanislav Gross či exministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Gross totiž s její pomocí před deseti lety zázračně zbohatl – Key Investments mu podle jeho slov půjčila peníze na nákup akcií Moravia Energo, které vzápětí prodal s neuvěřitelným ziskem 80 milionů korun. A v roce 2008 pak pomohla pozdějšímu ministrovi průmyslu Martinu Kocourkovi „odklonit“ 16 milionů před manželkou, se kterou se rozváděl.

Policie trojici obvinila v dubnu 2013, při podání obžaloby měl spis 25 tisíc stran. Samotná obžaloba byla rozepsána na 184 stranách. Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.

Poškození klienti Key Investments

257 milionů        Praha 6

219 milionů        Praha 10

161 milionů        Hornická zdravotní poj.

44 milionů           Sokolovská uhelná

34 milionů           Město Sokolov

11 milionů           Lázně Bohdaneč

31 milionů           František Stach

14,5 milionu       Juraj Király

7,9 milionu         manželé Steinerovi

6,3 milionu         Karel Kolář

Záměrně zamlčeli rizika

Trojice obžalovaných Daniel Brzkovský, Klára Fenstererová a Alena Šťastná podle státní zástupkyně Darji Dunajové nakupovala vysoce rizikové cenné papíry, například společností Sincom, Spolek pro chemickou a hutní výrobu, E Side property či Via Chem Group. „Zákazníkům záměrně zamlčeli rizika plynoucí z navrhované investiční strategie,“ uvedla v obžalobě Dunajová.

Už čtení obžaloby letos v únoru trvalo dvě hodiny. Její hlavní část byl seznam poškozených a popis obchodů, při kterých přišli o peníze.

Některé z firem, do nichž směřovaly peníze vylákané z klientů Key Investments, ovládal miliardář Petr Sisák, v minulosti odsouzený za vytunelování První slezské banky. Ten je od poloviny ledna spolu s právníkem Ivo Halou stíhán za zmanipulovaná insolvenční řízení – například firmy Via Chem Group, kterou ovládal.

 

Právě se děje

Další zprávy