Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

České želízko v ohni pro Dakar 2017: Martin Prokop pojede s Fordem Raptor

David Bureš
Diskuze (5)
Prokopův pick-up pro Dakar 2017 je poháněn pětilitrovým osmiválcem z Mustangu. Uspěje?

Martina Prokopa známe hlavně z mistrovství světa v rallye. Loni si ale vyzkoušel Rallye Dakar, která ho natolik nadchla, že se rozhodl si jí zopakovat. Jen místo Toyoty Hilux tentokrát usedne za volant Fordu F-150 Raptor. A vývoji nového speciálu vlastně podřídil většinu letošní sezony, od léta si dává ve WRC pauzu.

Nově vyvinutý speciál je sice prezentován jako Ford F-150 Raptor, ve skutečnosti má ale se sériovým pick-upem jen pramálo společného. Karoserie postavená z lehčích materiálů byla zkrácena, podvozek je speciální konstrukce a pod kapotou se objevil pětilitrový osmiválec z Mustangu.

Rozsáhlé úpravy umožnily pravidla dakarské soutěže. Prokopův Ford, přezdívaný Shrek, bude totiž nasazen v kategorii osobních speciálů T1, která dává týmům poměrně velkou konstrukční volnost.

„Martin odjel s Fordem Fiesta RS už několik sezón šampionátu WRC a po celou tu dobu s ním úzce a k oboustranné spokojenosti spolupracujeme. Proto bylo logické, že při volbě sportovního nářadí pro Dakar nejdříve hledal mezi modely s modrým oválem ve znaku – a my jsme tomu velmi rádi a vidíme to jako vyvrcholení dosavadní spolupráce,“ říká k tomu Martin Linhart, ředitel externí komunikace českého Fordu

Prokopův Ford bude v Dakaru nasazen v barvách týmu nazvaného MP Sports CZ. Jeho členové pocházejí z dosavadní Prokopovy stáje pro WRC, tudíž je patrné, že se před Dakarem museli hodně učit, aby se naprosto odlišným závodním podmínkám přizpůsobili.

Zároveň se ale počítá s rozsáhlou spoluprací s týmem Tatra Buggyra Racing, a to v oblasti cateringu nebo mediálního pokrytí. Zároveň ale obě stáje budou sdílet tzv. vozidlo rychlé asistence, jež bude posádkám pomáhat v případě jakékoliv nouze.

Jestliže ve světě rallye Prokop naposledy závodil s navigátorem Janem Tománkem, na Dakaru jej doplní Ilka Minorová. Ta má sice bohaté zkušenosti ze světové rallye, kdysi navigovala Henninga Solberga, na Dakar ale vyráží vůbec poprvé. „Doufám, že ten její ženský přístup k věci bude pozitivum. Dakar je o psychice. Znám spoustu kluků - navigátorů, kteří to tam vzdali, protože jezdci s nimi nezacházeli úplně ideálně. A Ilka to podle mě zvládne," říká k tomu Prokop. To však neznamená, že by se Tománek na startu Dakaru 2017 neobjevil. Závodit totiž bude s Alešem Lopraisem za tým Buggyra.

A jaké jsou Prokopovy cíle pro nadcházející Dakar? „Naším hlavním cílem je opravdu soutěž dokončit – a cokoli nad to budu považovat za úspěch,“ říká jihlavský pilot. Letošní Dakar přitom dává naději na dobrý výsledek, při své první účasti skončil na pěkném čtrnáctém místě.

Zda se mu to povedlo, budeme vědět 14. ledna, kdy závodníci po 8.818 kilometrech v Paraguayi, Argentině a Bolívii dorazí do cíle v argentinském Buenos Aires. Samotný start je naplánován na 2. ledna, kdy proběhne etapa mezi Asúnciónem a Resistencií.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - wakantanka
22. 12. 2016 12:22
Re: Opravdu?????
vidíš, to mi uniklo. Aspoň jasne vidieť aká je úroveň miestnych článkov. Orafeme nejaké promo kecy a ani nevieme čo sme písali pár dní predtým 8-s
21. 12. 2016 16:12
Re: Opravdu?????
To auto je z karoserií Ford Raptor F-150, pouze z aktuálního modelu (jiná přední část). V této podobě je již na cestě do jižní ameriky (a samotné www.auto.cz přineslo jeho fotky v článku pořízeného dva dny před odjezdem týmu do francie - pochybuji, že za dva by zvládli výměnu karoserie....)
Avatar - wakantanka
21. 12. 2016 14:01
Re: Opravdu?????
Tipnem, že na to mrdnú niečo čo nazvú Kodiaq Dakar 2017 >:D To by bola bomba >:D
Avatar - 1975ak
20. 12. 2016 22:46
termím
Tak to jsou borci 2. ledna start a 4. ledna cíl o 8000 km daleko.
Avatar - karasjan14
20. 12. 2016 18:57
Opravdu?????
"Nové auto je zatím osazeno testovací karoserií v designu Ford Raptor F-150, která byla aktuálně dostupná, ale finální vzhled by měl byt zcela odlišny, což bude překvapení pro všechny fanoušky." - toto řekl Martin Prokop před několika týdny, tak jak je možné, že najednou přijdete s touto bombou? :-) ;-)