K teroristickému útoku v istanbulském klubu Reina se přihlásil Islámský stát

K teroristickému útoku v istanbulském klubu v noci ze Silvestra na Nový rok se přihlásil Islámský stát, informovala agentura Reuters. Potvrdily se tak předchozí spekulace tureckých úřadů i médií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

„Jako pokračování požehnaných operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek," uvedl Islámský stát v prohlášení.

Pachatel podle agentury Amak, která prohlášení zveřejnila, střílel na rozkaz vůdce Islámského státu a samozvaného chalífy abú Bakra Bagdádího. Člen Islámského státu zaútočil úmyslně na noční klub, kde se slavil nový rok, což islamisté označili za odpadlický svátek.

Turecké úřady identifikovaly většinu obětí novoročního útoku. Čech mezi nimi není

Číst článek

Organizace Islámský stát se v minulosti jen zřídka hlásila k teroristickým útokům na tureckém území, upozornila agentura AFP. Islamisté podle odborníků tímto postupem chtěli vyslat Ankaře jasný signál, nechtěli ale zároveň ztratit podporu, kterou jim poskytují určité sunnitské kruhy v Turecku.

Turecké úřady podle byly podle místních médií, která se odvolávala na bezpečnostní zdroje, přesvědčeny už dříve. Útočníkem podle těchto zdrojů by mohl být Uzbek nebo Kyrgyz.

Že za útokem stál Islámský stát, naznačoval i fakt, že byl mířen proti civilistům. Kurdové se totiž od činu distancovali. Ti také útočí hlavně na vojenské cíle.

Novoroční útok si vyžádal 39 obětí

Útok, přo kterém zemřelo 39 lidí a dalších 70 bylo zraněno, se stal v Nočním klubu Reina v evropské části Istanbulu po jedné hodině ráno v neděli. Útočník nejdříve před klubem zastřelil policistu a jednoho civilistu a pak se přesunul do klubu, který navštěvují hlavně mladí lidé a místní elity a ve kterém v tu dobu bylo na 700 lidí.

Svědci popisují, že z ničeho nic uslyšeli u dveří výstřely. Místnost pak byla rychle plná střepů a prachu. Všude byly slyšet rány a křik. Někteří lidé ze šoku omdlévali. Střelba trvala přibližně dvě minuty, pak se prý v klubu ozval výbuch.

Podle tureckých médií útočník pálil kolem sebe a vystřelil nejméně sto osmdesátkrát. „Nejdřív jsem zaslechl jen jeden výstřel, tak jsem si myslel, že je to opilec. Pak jsem ale slyšel střelbu ze samopalu. Hned jsme si lehli na zem. Schovával jsem se za stolem a seděl jsem na podlaze. I tak mě ale postřelil do ramene. Nemířil jen do vzduchu, ale i do lidí, kteří leželi na zemi. Kdybych nebyl skrčený u stolu, určitě bych byl mrtvý. Když mě postřelil, tak jsem si lehl na zem a předstíral mrtvého,“ popsal útok jeden z hostů z Libanonu.

Lidé z klubu, který má několik pater, v šoku prchali, někteří na útěku šlapali po těch, kteří omdleli nebo se kryli na zemi, jiní se snažili zachránit si život skokem do vod Bosporu, na jehož břehu klub nachází.

Na místo rychle přijeli policisté, kterých při novoročních oslavách po Istanbulu hlídkovalo na 17 tisíc, útočník ale využil zmatku a podařilo se mu uprchnout. Podle tureckého ministra vnitra Suleymana Soylua policie hledá jediného útočníka. „Měl na sobě kalhoty a kabát. Hned jak vešel do klubu tak začal na všechny střílet. Naše bezpečnostní složky neustále vyhodnocují situaci,“ řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme