Hlavní obsah

Ostrava plná world music: Afro Celt Sound System i Speed Caravan

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Colours of Ostrava, který je pověstný kvalitním výběrem jmen z oblasti world music, letos přivítá Afro Celt Sound System, Faadu Freddyho a Speed Caravan.

Foto: Tom Oldham

Afro Celt Sound System

Článek

Elektroniku smíchanou s africkými a gaelskými vlivy přiveze mohutný soubor Afro Celt Sound System, jenž momentálně čítá čtrnáct hudebníků. Málokterá skupina dokáže sladit dudy, africkou koru a buben dhol.

„Prodali milióny alb vydávaných Peterem Gabrielem, omráčili odborníky i Roberta Planta a svým následovníkům navždy určili směr. Na Colours of Ostrava přivezou nové album Source, které podle mnoha anket patří k nejvýznamnějším nahrávkám roku 2016,” řekla Zlata Holušová.

Senegalský zpěvák Faada Freddy, bývalý člen slavného hiphopového tria Daara J, naopak množství nástrojů nepotřebuje. Používá jen hlas a své tělo, přičemž ho doprovází pětičlenná a cappella skupina. Jeho poslední album Gospel Journey nabízí směs gospelu, soulu, jazzu, reggae i hip hopu.

„Ke tvořivosti nepotřebujete nutně peníze. Hudba může být dostupná pro každého. Stačí vám hlas a tělo,” tvrdí Faada.

Foto: Colours of Ostrava

Faada Freddy

Oblíbený rock se severoafrickou příměsí přiveze po osmi letech do Ostravy  alžírsko-senegalsko-francouzská formace Speed Caravan. V nadsázce ji lze popsat jako „Led Zeppelin z pouště”.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července a hlavními hvězdami budou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat či Laura Mvula.

Reklama

Výběr článků

Načítám