Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Pečeť na dveřích Forejta? Byl v nemocnici, říká Zeman, kterému se stýská

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. ledna 2017
16:42

V dalším dílu živě vysílaného pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech odpovídal Miloš Zeman mimo jiné také na dotazy zvídavých diváků. Otázka padla i na to, zda by byl ochoten adoptovat svého mluvčího nebo jak vidí Evropskou unii za 20 let.

Kamarád jednoho z tazatelů si vsadil na to, že Zeman adoptuje Jiřího Ovčáčka. „Má šanci na výhru?“ ptal se muž prezidenta. „Někde jsem četl, že tam je kurz 500:1. Aby vyhrál, tak bych Jirku Ovčáčka na jeden den adoptoval, ale pak bych zase adopci zrušil,“ reagoval žertem Zeman s tím, že by počkal, až si muž výhru vyzvedne. Prý by mu ale musel být sázející sympatický.

Další z dotazů mířil na odchod ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta, který rezignoval na svou funkci poté, co se objevilo kompromitující video. Navíc měl za sebou několik mezinárodních přešlapů, jako byl pozdní přílet na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče. „Nenašel byste někoho méně kontroverzního?“ ptala se divačka na Forejtovu adresu kvůli nadále trvajícímu návrhu, že by měl zaujmout post ve Vatikánu.

„Jindřich Forejt vykonal obrovskou práci jako šéf protokolu pro všechny tři prezidenty. Když jsem s ním byl ve Vatikánu, zjistil jsem, že je tam velmi dobře přijímán jako hluboce věřící,“ komentoval dotaz Zeman. „Je můj přítel, byl můj přítel a bude můj přítel. V tomto směru mi chybí,“ dodal.

Video  Miloš Zeman ke kauze Forejt. „Jindra mi jako přítel chybí,“ řekl prezident.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zapečetěná Forejtova kancelář nepřijde Zemanovi nijak zvláštní. „Pečeť tam byla proto, že Jindra Forejt onemocněl, byl částečně doma, částečně v nemocnici, tak tam dali pečeť, aby tam nikdo nemohl,“ řekl prezident s tím, že mu situaci vysvětloval kancléř Mynář. Zeman předpokládá, že jde o běžnou praxi.

Pečeť na Forejtově kanceláři. Pečeť na Forejtově kanceláři. | Foto Seznam zprávy

EU bude za 20 let lepší

Jedna z divaček se také zajímala o Zemanův názor na budoucnost Evropské unie. Zeman ji kritizuje zejména za vměšování se do státních záležitostí například v souvislosti s uprchlíky. „Věřím v budoucnost EU. Za těch 20 let se možná Británie do EU zase vrátí, ale bude to jiná EU. Nebude se plést do záležitostí suverénních států a bude směřovat k nejúspěšnějšímu modelu své části a tím je skandinávský model sociálního státu, podle mého názoru,“ odpověděl prezident.

V souvislosti s jiným dotazem pak prozradil, že by si přál vnouče. „Přál bych si vnouče. Zatím žádné nemám, můj syn je lékař a oženil se se svojí prací,“ řekl. Zemanova dcera má aktuálně přítele z USA, ten podle Zemana nejspíš volil Trumpa, ale prý mu na tom nezáleží.

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech:
Video  O teroru, Chartě 77 i adopci Jiřího Ovčáčka: Byli jsme S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

pomoooc-hori ( 8. ledna 2017 17:45 )

Schovej si toho minipindíka, kašpare!

syrucek ( 8. ledna 2017 13:46 )

bulvární prezident by po propuštění z hradu mohl nastoupit do blesku. dobře by zapadl prolhanej chytrolín

jir-ka ( 8. ledna 2017 13:06 )

Tak Milošek si zřejmě nevšiml , že Ovčáček si Miloška už dávno adoptoval , jinak by nemohl mít takové keci .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa