NKÚ našel na ministerstvu spravedlnosti chyby za miliardy. Nic jsme neporušili, hájí se resort

Ministerstvo spravedlnosti chybovalo v účetnictví za rok 2015, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři objevili v účetní závěrce nesprávnosti za téměř 2,5 miliardy korun. Chyby našel úřad ve výkazu rozvahy, zisku a ztráty i v příloze. Ministerstvo ale zkreslení účetnictví odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Účetní závěrka ministerstva spravedlnosti nepodává podle Nejvyššího kontrolního úřadu věrný a poctivý obraz účetnictví.

„Ministerstvo spravedlnosti v účetní závěrce uvedlo nesprávné informace o hodnotě stálých i oběžných aktiv, vlastního kapitálů, cizích zdrojů, výnosů a o hodnotě většiny podrozvahových účtů,“ uvedla mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková.

„Podle nejvyššího kontrolního úřadu tak účetní závěrka ministerstva spravedlnosti za rok 2015 nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví,“ dodala Málková.

Resort podle kontrolního úřadu například nesprávně odepisoval dlouhodobý majetek. U svého sídla za téměř 130 milionů korun prý odepsal před šesti lety jednorázově 95 procent hodnoty budovy.

Kromě účetních chyb kontroloři zjistili, že ministerstvo spravedlnosti poskytlo bez souhlasu vlády více než půlmilionový dobrovolný příspěvek do zahraničí. Tím podle kontrolorů rozpočtová pravidla porušil.

Ministerstvo spravedlnosti ale s výtkami nesouhlasí. Přiznává sice, že došlo k formálním účetním pochybením, celkový výsledek hospodaření ale podle resortu zkreslen nebyl.

„Byly způsobeny změnou metodiky účtování, kdy končilo programové období pro čerpání peněz z fondů Evropské unie, kterou ministerstvo spravedlnosti v roce 2015 neaplikovalo. Podle našeho názoru rozpočtová pravidla porušena nebyla,“ sdělila Schejbalová.

„Ministerstvo přijalo novou metodiku a zjištěné nedostatky budou napraveny v rámci četní uzávěrky za rok 2016,“ dodala mluvčí resortu.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme