Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velké změny v Pardubicích: Rohlíka vystřídá Holaň, generálním manažerem je Salfický

Pardubice - Pardubický hokej prochází velkou změnou. Na začátku ledna schválilo odkup majoritní části klubu město Pardubice, část akcií získají také Petr Čáslava a Dušan Salfický. Při zasedání valné hromady došlo k dalším obměnám, v klubu pravděpodobně skončí Pavel Rohlík. Na střídačku se místo něj postaví Miloš Holaň s asistenty Pavlem Markem a Otakarem Janeckým. Novým generálním manažerem a předsedou představenstva je Dušan Salfický. Cílem klubu bude záchrana extraligové sezony a vyhnutí se baráži.

Dušan Salfický
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Valná hromada jednala v Pardubicích už v novém složení, které odvolalo stávající členy dozorčí rady a rovnou zvolilo nové. Předsedou představenstva se stal Dušan Salfický, jenž bude zároveň zastávat funkci generálního manažera. 

Rozhodnutím akcionářů se stal místopředsedou představenstva Tomáš Pelcman a členem Jaroslav Šuda, který drží menšinový podíl akcií. Dozorčí rada má devět členů, budou v ní mimo jiné primátor Martin Charvát (ANO), náměstek primátora Jiří Rozinek (ČSSD), zastupitel a bývalý hokejista Vladimír Martinec (Sdružení pro Pardubice) nebo hokejista Petr Čáslava.

Pardubické hokejisty nově povede Miloš Holaň s asistenty Otakarem Janeckým a Pavlem Markem, který se stane sportovním manažerem Dynama. U týmu skončil také dosavadní asistent Michal Mikeska. "Každý má jinou zkušenost. Každý má právo říct, co je potřeba," řekl k pravomocím v realizačním týmu nový předseda představenstva Dušan Salfický.

Je nám líto, video expirovalo.
Pardubice mají nového trenéra i generálního manažera

Rohlík do sezony vstoupil jako generální manažer a od 20. září se postavil na střídačku, když nahradil Petera Draisaitla, který byl po pěti porážkách v úvodních pěti kolech odvolán. Od listopadu byl Rohlík i předsedou představenstva, přestože jej chtěli zástupci města už v té době odvolat. Po zisku 73 procent akcií klubu sáhlo město ke změnám. 

Pětačtyřicetiletý Holaň trénoval v této sezoně Duklu Trenčín, kde byl na konci října odvolán. V extralize bývalý obránce Vítkovic, Trenčína, Philadelphie, Anaheimu či Třince vedl jako hlavní kouč Vítkovice, Spartu a Mladou Boleslav.

Koučoval také Zvolen, Berkut Kyjev, Feldkirch a Neman Grodno. O jedenáct let starší Janecký, rovněž bývalý reprezentant, zakončil v Pardubicích po sezoně 2003/04 hráčskou kariéru. Bývalý útočník působil také v Jokeritu Helsinky a Blues Espoo.

Osmapadesátiletý Marek byl před měsícem odvolán z pozice generálního a sportovního manažera Třince, který dříve vedl i jako trenér. Za Pardubice bývalý zadák hrál extraligu. "Teď se trenéři musejí seznámit s týmem. Asi víme, na kterých postech nás tlačí bota. Musíme najít vhodné typy hráčů a doplnit tým. Jsme připraveni udělat nějaké změny," uvedl Salfický.

Co předcházelo zvolení nového generálního manažera a realizačního týmu?

Město Pardubice předminulý týden schválilo odkoupení majoritního akciového podílu hokejového klubu Dynamo od Romana Šmidberského, kterému od roku 2008 patřilo zhruba 51 % akcií. Město bude mít 73,6 % akcií, po 6,5 procentech získají bývalý hokejista Dušan Salfický a stále aktivní hráč Dynama Petr Čáslava. Město převezme Šmidberského půjčku deset milionů korun a pět milionů korun klubu ještě půjčí. Roman Šmidberský na stránkách pardubického klubu vydal oficiální prohlášení, ve kterém shrnuje své působení.

Prohlášení Romana Šmidberského:

"Na začátku svého angažmá jsem si jako hlavní cíle vytknul ekonomickou stabilizaci klubu, lepší práci s mládeží a do tří let od koupi klubu zisk titulu mistra české extraligy. Klub jsem přebíral se záporným vlastním kapitálem převyšujícím 70 milionů korun, což fakticky znamenalo reálnou hrozbu nucené likvidace společnosti a konce extraligového hokeje v Pardubicích. Osobně jsem v průběhu svého angažmá musel do klubu investovat významné finanční prostředky. I přes nevýhodné podmínky ze strany města (např. žádný jiný klub nemusí splácet rekonstrukci zimního stadionu) a v průběhu let neustálému nárůstu subvencí ze strany jiných měst (drtivá většina klubů má s městy vyjednanou o desítky milionů lepší roční bilanci než Pardubice) se nám podařilo finanční situaci stabilizovat a velkou část záporného vlastního kapitálu umazat. Během oněch téměř devíti sezon patřil náš rozpočet bez jediné výjimky k nejvyšším v extralize a tvořil vždy základ k možným sportovním úspěchům. Na rozdíl od minulosti jsme však těchto výsledků nedocilovali populistickým zadlužováním na úkor budoucnosti, nýbrž odpovědnou rozpočtovou politikou bez nutnosti čerpání cizích zdrojů.

Co se sportovních úspěchů týče, pak klub získal během našeho angažmá dva extraligové tituly a jednu bronzovou medaili. Mládežnické oddíly daly našemu hokeji řadu špičkových reprezentantů, kteří se prosadili u nás i v zahraničí. I současný extraligový kádr byl jak rozpočtově, tak sportovně budován s výrazně vyššími ambicemi než ukazuje aktuální tabulka.

Ač nebyla finanční nabídka města na převzetí mého podílu v komparaci s jinými zájemci nejvýhodnější, preferoval jsem ji jako nejjistější pro zachování budoucnosti špičkového hokeje v našem městě. Nadále tak zůstávám věrným fanouškem Dynama a přeji mu mnoho sportovních úspěchů."

Město se rozhodlo ke koupi majoritní části klubu kvůli jeho stabilizaci. Pardubickým hokejistům se v letošní sezoně dlouhodobě nedaří. Z odehraných 39 zápasů si Východočeši odvezli plný bodový zisk pouze v osmi případech a momentálně jim patří poslední příčka extraligové tabulky. Město by chtělo stabilizovat také finanční zázemí klubu, kumulovaná ztráta společnosti k 30. dubnu 2016 činila 26,7 milionu korun.

Podle primátora Pardubic Martina Charváta jde městu především právě o stabilitu a vliv na výběr nového majoritního vlastníka hokejového klubu. K tomu přihlédl i Roman Šmidberský, který ve svém pondělním prohlášení uvedl, že nabídka města sice nebyla nejvýhodnější, ale znamenala pro klub největší jistotu.  

"Naším cílem je během dvou měsíců dokončit stabilizaci této sezony, druhým krokem je připravit se na novou sezonu, třetím krokem je začít hledat nového silného partnera," řekl primátor Pardubic Charvát. 

Východočeši by se chtěli vrátit mezi extraligovou špičku. Mistrovský titul získali naposledy v sezoně 2011/2012, od té doby se v konečném umístění nedostali do nejlepší pětky, loni skončili dvanáctí. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, hcdynamo.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články