Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Van Gaal definitivně pověsil trenéřinu na hřebík

Amsterdam - Nizozemský fotbalový kouč Louis van Gaal ukončil v 65 letech trenérskou kariéru. Bez práce byl od loňského května, kdy dostal výpověď v Manchesteru United. Poté z rodinných důvodů nekývl na angažmá v Číně, kde by si za tři roky údajně vydělal 44 milionů liber (asi 1,36 miliardy korun).

Sport
zdroj: ČT4

"Mohl jsem tam jít, ale jsem stále tady. V mé rodině se toho stalo tolik, že mě to donutilo brát věci jinak," řekl Van Gaal. "Po odchodu z United jsem přemýšlel o konci kariéry, ale změnil jsem to na pracovní dovolenou. Teď ale věřím, že se už k trénování nevrátím," dodal.

Van Gaal od roku 1991 vedl dvakrát nizozemskou reprezentaci a dvakrát Barcelonu, dále Ajax Amsterdam, Alkmaar, Bayern Mnichov a naposledy Manchester United. Se svými týmy vyhrál celkem dvacet trofejí.

zdroj: ČTK/PA autor: Martin Rickett

"Dosáhl jsem v životě všeho, čeho jsem dosáhnout mohl. Přijde mi nudné zmiňovat všechno, stačí se podívat na země, kde jsem pracoval, a na úroveň klubů, které jsem vedl," prohlásil Van Gaal.

Do důchodu chtěl původně odejít už po brazilském MS 2014, kde dovedl Nizozemsko ke třetímu místu. "Pak se objevila příležitost v Anglii a tahle fantastická země je teď rovněž v mém životopisu," podotkl Van Gaal.

Přestože triumfoval v Lize mistrů s Ajaxem a vyhrál ligové tituly s Barcelonou či Bayernem, za největší úspěch trenérské kariéry považuje loňský zisk Anglického poháru s United. "Posledních šest měsíců jsem balancoval nad propastí. Anglická média strčila mou hlavu pod gilotinu. Ale v takových momentech se musíte držet své vize a inspirovat hráče," konstatoval Van Gaal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články