Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Airbus chce do konce roku prototyp létajícího auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Airbus Group plánuje do konce roku otestovat prototyp samopilotovaného létajícího auta. Nový vůz by měl odstranit problémy s chaosem na silnicích. Uvedl to generální ředitel Airbusu Tom Enders na digitální technologické konferenci v Mnichově.

Airbus loni vytvořil divizi Urban Air Mobility, která má zkoumat různé koncepty, jako vozy pro přepravu jednotlivců nebo vůz ve stylu helikoptéry pro několik osob. Cílem je, aby si lidé mohli rezervovat vůz za využití aplikace, podobně jako je u projektu sdílení aut.

"Před sto lety městská doprava šla pod zem, nyní máme technologické prostředky jít nad zem," řekl Enders. Dodal, že doufá, že Airbus by mohl vzlétnout s předváděcím vozem pro přepravu jedné osoby do konce roku. "Jsme ve fázi experimentování, bereme tento vývoj velmi vážně," prohlásil a upozornil, že podle Airbusu by vozidlo mělo využívat tzv. čistou technologii, aby se zabránilo dalšímu znečištění přeplněných měst.

Využití nebe by podle Enderse mohlo také omezit náklady na městskou infrastrukturu. "S létáním nemusíte nalít miliardy do betonových mostů a silnic," uvedl.

Airbus je největším světovým výrobcem komerčních helikoptér. Enders dodal, že Airbus chce investovat do většiny nových technologií, jako autonomní řízení a umělá inteligence, aby pronikl do období, které považuje za období létajících aut. "Pokud tento vývoj ignorujeme, budeme vytlačeni z důležitých segmentů podnikání," prohlásil.

Mluvčí Airbusu odmítl říct, kolik firma investuje do divize Urban Air Mobility, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
17. 1. 2017 13:48
Re: Rojkove mokré sny...
Kleinov vytvor nie je lietajuce auto. Maximalne ultralight s moznostou (dost obmedzenou) dopravy na letisko po vlastnej ose. Nikto pricetny nebude 6 metrov dlhe dvojmiestne monstrum, pre ktore je aj mierna zatacka problem, pouzivat ako auto na kazdodenne pouzitie.
Airbus tiez nedopadne lepsie.
Rojkove mokré sny...
O to sa už pokúšali mnohí, ale taký projekt je proste nereálny. Auto, ktoré dokáže vzlietnuť, prosím, ale ostane to skutočne len hračkou pre bohatých. Áut kvôli lietajúcim potvorkám neubudne, naopak, len zahustia už aj tak plné cesty, pretože zďaleka nebudú mať také jazdné vlastnosti ako bežné autá, navyše už z princípu je takýto hybrid podstatne rozmernejší a horšie využiteľný. Chýbajúca infraštruktúra to klincuje. Naviac v dnešnej dobe, keď sa počíta každý gram emisií...

Pokus doc. Kleina bol ako ospevovaný, a ako to nakoniec dopadlo... Hračička naprd...

Celá správička má jediný účel - aby sa o Airbuse hovorilo, už bolo asi dlho ticho, tak aby ľudia nezabudli, že tu je...