Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Mayová kreslí život bez EU. ‚Chceme odvážnou a ambiciózní dohodu‘

Ekonomika

  14:30
DAVOS - Británie si přeje mít po brexitu „odvážnou a ambiciózní“ obchodní dohodu s Evropskou unií. Prohlásila to v pondělí na ekonomickém fóru v Davosu britská premiérka Theresa Mayová. V očekávání dohody s EU Británie již začala vyjednávat své budoucí obchodní vztahy i s Novým Zélandem, Austrálií a Indií.

Britská premiérka Theresa Mayová. foto: ČTK

Britský ministr financí Philip Hammond dnes v Davosu varoval, že Londýn přijme daňová a další opatření, pokud po brexitu nebude platit dobrý obchodní vztah mezi Británii a EU.

„Musíme zůstat konkurenceschopní. Nejlepší cestou k tomu je mít dobrý obchodní vztah s EU, našimi nejbližšími sousedy. Ale pokud toho nedosáhneme, tak budeme muset najít jinou cestu,“ řekl agentuře Reuters ministr.

Export, turismus, zaměstnání v Británii... Jak dolehne ‚tvrdý brexit‘ na Česko?

Mayová také před účastníky tradičního fóra uvedla, že je v zájmu Británie, aby Evropská unie byla v budoucnosti úspěšná. To zdůraznila již v úterý, kdy kromě jiného oznámila záměr Británie odejít v rámci odchodu z EU i z unijního jednotného trhu. Potvrdila tehdy, že zahájit jednání o podmínkách brexitu s EU chce koncem března.

V projevu v Davosu Mayová dále vyzvala nadnárodní firmy, aby se nezaměřovaly jen na krátkodobé cíle a prokázaly vůdcovské schopnosti s cílem obnovit důvěru občanů. Ti se podle premiérky cítí opuštěni a poškozeni tempem globálních ekonomických změn. Velké firmy musejí investovat do lidí a společností v dlouhodobé perspektivě, uvedla konzervativní politička.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...