Rusové zajali dva agenty kvůli donášení CIA. Ve vazbě je i novinář, který měl organizovat hackery

Dva vysoce postavení důstojníci ruské tajné služby FSB byli zatčeni a obviněni ze zrady a předávání důvěrných informací americké Ústřední zpravodajské službě CIA. Oznámila to s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené se situací ruská tisková agentura Interfax. V případu podle ní jde i o skupinu ruských hackerů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MALÉ!!! Sídlo ruské FSB v Moskvě

MALÉ!!! Sídlo ruské FSB v Moskvě | Foto: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

„Náčelník oddělení Centra informační bezpečnosti FSB Sergej Michailov a jeho zástupce Dmitrij Dokučajev jsou obviněni z toho, že porušili přísahu a začali spolupracovat se CIA,“ řekl jeden ze zdrojů. V případu podle něj figuruje až osm lidí, z toho čtyři byli zatčeni a obviněni. Ostatní mohou vyváznout jako svědci.

Podle jiného zdroje ve vyšetřování figurují témata hackerských útoků a zrady. „Každý z podezřelých se zabýval svými věcmi: někdo rozpracovával a vykonával plány počítačových útoků, jiný spolupracoval s cizími tajnými službami. Tyto věci se odehrávaly souběžně, ale zpravidla se neprotínaly,“ objasnil.

Celou skupinu spojovalo, že její členové se vzájemně znali a že působili v oblasti informačních technologií a počítačové bezpečnosti. Hlavní podezřelý přitom „neměl nejvyšší hodnost“.

Michajlov i Ruslan Stojanov, vedoucí oddělení vyšetřování počítačových zločinů u ruského výrobce antivirového softwaru Kaspersky Lab, jsou podle tisku ve vazbě už od začátku loňského prosince.

Valda Cvalda

Ve vazbě je i novinář Vladimir Anikejev, který je podezřelý, že zorganizoval hackerskou skupinu Šaltaj-boltaj (ruská verze komiksové postavičky Humpty Dumpty, česky Valda Cvalda). Ta prý má na svědomí průlomy do počítačů vysoce postavených ruských hodnostářů a známých podnikatelů a údajně také byla součástí mezinárodního hackerského hnutí Anonymous.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme