Ústavní soud obdržel další návrh na zrušení lex Babiš. Po Zemanovi ho podalo ANO

Ústavní soud (ÚS) obdržel návrh poslanců ANO na zrušení tří paragrafů zákona o střetu zájmů, které omezují právo firem vlastněných členem vlády získat státní dotace a zakazují členům vlády vlastnit média. Návrhem se bude jako soudce zpravodaj zabývat Jaromír Jirsa, na kterého padla volba podle rozvrhu práce. Zákon postihuje zejména podnikání vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, který kvůli němu převedl své firmy Agrofert a SynBiol do svěřeneckých fondů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš na sněmu ANO

Andrej Babiš na sněmu ANO | Foto: Filip Jandourek

Podle ústavního podání, které podepsalo 41 poslanců ANO a tři z hnutí Úsvit, napadané paragrafy zákona nepřiměřeně zasahují do vlastnických práv členů vlády a omezují jejich právo podnikat. Poslanci v ústavní stížnosti kritizují i fakt, že tato část zákona byla přijata kvůli konkrétnímu člověku, Babišovi. Slovy návrhu jde o "legislativní past, která má tyto dotčené jedince zbavit buď veřejné funkce, nebo části jejich majetku".

Poslanci ANO se kvůli zákonu o střetu zájmů obrací na Ústavní soud

Číst článek

Kvůli stejným paragrafům se na soud už dříve obrátil i prezident Miloš Zeman. Je tedy otázkou, jak soudci naloží s poslaneckým návrhem. Zákon říká, že návrh je nepřípustný v případě, že Ústavní soud už v téže věci jedná. Navrhovatelé ovšem mají právo účastnit se jednání o dříve podaném návrhu jako vedlejší účastníci. Zemanův návrh řeší jako soudce zpravodaj Jan Filip.

Norma, která omezuje přístup firem vlastněných členy vlády k některým státním podporám, je podle hlavy státu v rozporu s ustanovením Listiny základních práv a svobod, které stanovuje stejnou ochranu vlastnických práv všech vlastníků.

Zeman chce, aby Ústavní soud zrušil tři nejdiskutovanější paragrafy zákona. Jde o ustanovení, které zakazuje členům vlády vlastnit média. Prezident v podnětu uvádí, že dopad normy je nepřiměřený vzhledem k zamýšlenému cíli, totiž zneužití vlastnictví médií člověkem ve veřejné funkci.

'Lex Babiš' je protiústavní, tvrdí prezident Zeman. Zákon napadl u Ústavního soudu

Číst článek

Lex Babiš nabyl účinnosti před měsícem. Zakazuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do sněmovny.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme