Tillerson v Japonsku: Severní Korea se musí vzdát svého raketového programu

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v Japonsku vyzval Severní Koreu, aby se vzdala svého raketového programu. Ujistil také, že USA jsou připraveny nadále podporovat Japonsko, čelící raketové a jaderné hrozbě Severní Koreje. Tillerson přicestoval ve středu do Tokia, kde setkáním se svým japonským protějškem Fumio Kišidou zahájil asijská jednání. Kromě Japonska zavítá také do Jižní Koreje a Číny.

Kišida řekl, že s americkým ministrem souhlasí v tom, že rozvoj raket a jaderného programu v KLDR nelze připustit.

Tillerson se domnívá, že je třeba si přiznat, že dvacetiletá snaha o demilitarizaci Severní Koreje nic nepřinesla. Hrozba je podle něj stále větší a je jasné, že je třeba najít nový přístup. Kišida k tomu řekl, že provokace KLDR vstoupily do nového stadia.

Na programu jednání obou ministrů byla kromě Severní Koreje také situace v Jihočínském moři. Tillerson řekl, že spolupráce USA, Japonska a Jižní Koreje je zásadní v době, kdy hlavní asijští spojenci Spojených států čelí hrozbě severokorejských raket a jaderných testů. Tillerson označil spojenectví USA a Japonska za „základní kámen míru a stability“ v jihovýchodní Asii.

Japonsko podle agentury Reuters od Tillersonovy návštěvy očekává kromě jiného vyjasnění postoje vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči KLDR a Číně. Tillerson řekl, že USA se domnívají, že Číně přísluší velká role při řešení problémů kolem Severní Koreje.

Číně chce Tillerson hrozit, zároveň u ní hledat podporu

Právě Čínu (a také Jižní Koreu) Tillerson na své cestě také navštíví. Podle televize CNN hodlá čínským představitelům pohrozit zvýšením finančních sankcí pro tamní firmy a banky, které se Severní Koreou obchodují. Devadesát procent severokorejských hospodářských aktivit totiž závisí na Číně. 

Šéf americké diplomacie bude zároveň u čínské strany hledat podporu pro širší pokus o to, jak udržet režim v KLDR na uzdě – po vzoru mezinárodní koalice, která dojednala dohodu s Íránem, píše CNN.  

I v Číně bude Tillerson řešit územní spory v Jihočínském moři, mluvit bude také o čínsko-americkém obchodu, statusu Tchaj-wanu nebo rozmístění amerického protiraketového systému v Jižní Koreji.

Tillerson vzal s sebou jedinou novinářku, zpravodajové protestují

Šéf americké diplomacie vzal s sebou na cestu po Asii oproti zvyklostem jen jednoho zástupce médií - novinářku Erin McPikeovou z nedávno založeného konzervativního webu Independent Journal Review (IJR). Nezvyklý krok zvolit pro pokrytí web IJR označil ve středu mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner za „snahu dosáhnout širšího zastoupení amerických médií“ a „pokus vymanit se z okruhu známých firem“. 

Tillersonovo rozhodnutí se příčí takřka padesátileté tradici a mohlo by ztížit mediální pokrývání americké zahraniční politiky. Někteří ostřílení reportéři tento tah neoficiálně označili za urážlivý. Sdružení zpravodajů amerického ministerstva zahraničí vyjádřilo v oficiálním prohlášení své zklamání a dodalo, že s Tillersonovými zástupci jedná „o celé řadě otázek souvisejících s přístupem médií k vládě“.

Podle vyjádření ministerstva zahraničí byl větší doprovod zpravodajů pominut, protože Tillerson si ve snaze ušetřit vyžádal na cestu menší letadlo. Podle CNN reportéry toto odůvodnění nepřesvědčilo. Předchozí ministři zahraničí - republikáni i demokraté - totiž tradičně cestovali s menší skupinkou reportérů a náklady na cesty novinářů vždy pokrývaly zpravodajské organizace.

Někteří ze zpravodajů letí v této situaci do Asie komerčními lety a snaží se s delegací držet krok. Podle agentury AP jim ministerstvo zařídí ubytování. Podle novinářky BBC Kim Ghattasové bývalo běžné, že ministra zahraničí při jeho cestách doprovázelo kolem dvaceti novinářů. Mluvčí ministerstva sdělil, že budou mít k Tillersonovi přístup během jeho oficiálních setkání s médii. Řekl také, že neví, zda se toto řešení bude uplatňovat i v budoucnosti.