Tenis dlouho nebyl zajímavější. Co přijde v Miami? Plíšková a Federer favority, Berdych outsiderem

Aleš Vávra Aleš Vávra
22. 3. 2017 6:15
Nasazenými jedničkami budou na Miami Open Švýcar Stan Wawrinka a Němka Angelique Kerberová.
Vydrží Rogerovi skvělá forma i na Floridě?
Vydrží Rogerovi skvělá forma i na Floridě? | Foto: ČTK

Miami - Tenisová smetánka přeletěla z Kalifornie na Floridu, v úterý odstartovaly v místním Key Biscane další boje v extrémně zajímavě rozjeté sezoně. Fanoušci bílého sportu jsou v úvodní čtvrtině roku v extázi.

Už velmi dlouho nebyla světová špička jak v mužské, tak ženské kategorii tak nepředvídatelná a široká, plná možností, plná překvapení.

V Miami sice nebudou startovat mimo jiné tři obrovské hvězdy, Novak Djokovič, Serena Williamsová a Andy Murray. Přesto ani náznakem nehrozí jakákoli nuda. Právě naopak. Stát se může cokoli.

Mezi tenisty může na rozdíl od Indian Wells dojít na finálovou bitvu mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. V Kalifornii se oba legendární rivalové potkali už v osmifinále a stejně jako ve finále lednového Australian Open triumfoval Švýcar.

Udrží Federer formu, která bere dech?

Už pětatřicetiletý matador má v úvodu sezony neuvěřitelnou formu, v žebříčku je najednou šestý a netají se touhou znovu po letech stanout na tenisovém trůnu. V Miami k tomu může udělat další podstatný krok.

Po dlouhých sedmi letech vyhraje titul z Miami Open někdo jiný než Djokovič nebo Murray. Naposledy se to povedlo v roce 2010 domácímu Andymu Roddickovi, pak už triumfoval pětkrát Srb a jednou Brit.

Federer bude nasazenou čtyřkou, přesto platí za největšího favorita, vzhledem k aktuálnímu rozpoložení. Turnajovou jedničkou bude jeho krajan Stan Wawrinka, poražený finalista z Indian Wells, který Federera po posledním vzájemném utkání trochu nevybíravě, byť samozřejmě v legraci, nazval "debilem".

Dvojka bude svítit u Japonce Keie Nišikoriho, trojku bude mít Kanaďan Milos Raonic a pětku Nadal.

Na Federera ovšem budou opět upřeny zraky celého tenisového světa. Osmnáctinásobný grandslamový šampion se v Miami představí počtrnácté v kariéře. Turnaj dokázal dvakrát vyhrát, jeho triumfy jsou ale značně vousaté.

V roce 2005 v pětisetové finálové bitvě přetlačil Nadala a o rok později titul obhájil. Od té doby byl už jen maximálně v semifinále. Loni ani předloni v Key Biscane nestartoval.

Berdych se pokusí zase najít rytmus

Napravit poměrně zpackaný úvod do sezony bude chtít Tomáš Berdych. Nejlepší český hráč v Indian Wells selhal už ve třetím kole na raketě nenasazeného Japonce Nišioky, a navázal tak na předchozí selhání proti Nizozemci Haasemu v Dubaji. Česká jednička ne a ne chytit ten správný rytmus. Najde ho na Floridě?

Berdychovi se v Miami obvykle daří. Jeho zdejším maximem je finále z roku 2010. Český tenista tehdy zářil a v osmifinále šokoval svět výhrou nad Federerem. Hrál se vynikající tenis s výsledkem 6:4, 6:7, 7:6. Pak porazil i Španěla Verdasca a Švéda Söderlinga a skončil až těsně pod vrcholem na raketě Andyho Roddicka. V posledních čtyřech letech si Berdych v Miami připsal dvě čtvrtfinále a dvě semifinále.

Letos má coby nasazená desítka v prvním kole volno, ve druhém pak vyzve buď Rusa Rubleva, nebo Němce Mayera. Nic neřešitelného. Ve třetím kole už to ale může být mnohem horší, protože zkušený Lucemburčan Gilles Müller kousat favority rozhodně umí.

V osmifinále by potenciálním soupeřem Berdycha mohl být šestý nasazený Dominic Thiem z Rakouska, ve čtvrtfinále pak slovutný mistr Federer. Dostat se mezi osm nejlepších by pro Berdycha, momentálně čtrnáctého hráče světa, byl rozhodně zajímavý úspěch.

Karolíně Plíškové zase hrozí Radwaňská

Zatímco české mužské jedničce se v kuloárech vůbec nevěří, u Karolíny Plíškové je tomu přesně naopak. Světová trojka letos jako jedna z mála hráček předvádí konzistentní výkony, pyšnit se může více než slušnou bilancí 19:3 na zápasy. Automaticky je tak považována za velkou favoritku turnaje. Ovšem pozor. Los nemá vůbec jednoduchý.

Už ve svém prvním utkání, tedy ve druhém kole, pravděpodobně narazí na Lotyšku Jelenu Ostapenkovou. Na dívku, jež Plíškovou neuvěřitelně potrápila ve třetím kole Australian Open. Češka vyhrála až 10:8 v rozhodujícím třetím setu.

Jednoduchý rozhodně nebude ani případný duel třetího kola proti Kazašce Julii Putincevové, nyní už dvaatřicáté hráčce WTA. V osmifinále by pak mohla Plíšková vyzvat krajanku Barboru Strýcovou.

Ve čtvrtfinále pak bude hodně záležet na tom, zda do něj projde Ukrajinka Elina Svitolinová, s níž má Plíšková bilanci 5:0 na zápasy, nebo Polka Agnieszka Radwaňská. Proti té česká tenistka naopak neuhrála v sedmi zápasech ani jedinou sadu.

Rodačka z Loun musí doufat, že jí Polku někdo odstraní z cesty už v předchozím průběhu turnaje, což není vzhledem k mizerné formě Radwaňské rozhodně vyloučeno. Plíšková by nicméně velmi ráda navázala na své miamské maximum, kterým je čtvrtfinále z roku 2015. Loni vypadla hned v úvodním klání, vyřadila ji Maďarka Timea Babosová.

Na zajímavé příběhy v mužské i ženské části turnaje je každopádně zaděláno. Kdo se bude radovat z významných titulů, se ale dozvíme až o prvním dubnovém víkendu.

 

Právě se děje

Další zprávy