Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak dopadnou ostatní země EU po brexitu? Merkelová má o budoucnosti jasno

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu 29. března oficiálně oznámí, že chce ukončit členství země v Evropské unii. Očekává se, že premiérka požádá dopisem o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o EU a následně předstoupí před britský parlament. Německá kancléřka Angela Merkelová se domnívá, že brexit zůstane jediným exitem a že už žádná země blok neopustí.

Jen několik dní před spuštěním rozhovorů o brexitu poskytla německá kancléřka Merkelová rozhovor německému listu Passauer Neue Presse. V něm například uvádí, že je přesvědčena, že EU již další členské státy neztratí.

„Jednotlivé členské státy samozřejmě mají různé představy o tom, jak utvářet budoucnost, ale celková cesta vpřed je jasná: více spolupráce,“ řekla Merkelová v rozhovoru zveřejněném v pátek.

Je také přesvědčená, že formální britské oznámení o zahájení rozhovorů o odchodu z EU nezastíní summit k 60. výročí EU, který se bude v sobotu konat v Římě. „Věděli jsme, že dopis přijde - ať už to bude o den dříve nebo později, nehraje to roli,“ řekla Merkelová. „Členské státy, které chtějí pracovat na budoucnosti, mohou slavit společně,“ myslí si.

Dodala, že evropští lídři stráví příští roky vyjednáváním o brexitu, ale také ujišťováním se, že EU je „fit pro budoucnost.“

Právě odhodlání pokračovat společně v šest desítek let starém evropském projektu chtějí dát v sobotu v Římě najevo prezidenti a předsedové vlád 27 zemí Evropské unie. Neformální summit přijme deklaraci zdůrazňující, že lídři států chtějí v příštím desetiletí Evropu bezpečnou, prosperující a schopnou uspět ve světové konkurenci, ale také sociálně odpovědnou. „Evropa je naší společnou budoucností," zní poslední věta v návrhu deklarace.

Témata:  Angela Merkelová Brexit

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 11:47

Dostupnost bydlení se lepší, v Česku je až 900 nájemních bytů, říká realitní expert

Jak se projeví tolik diskutované snižování úrokových sazeb na realitním trhu, jaký to bude mít vliv na ceny? Ačkoliv tuzemská ekonomika zažila za duben dramatičtější zvýšení inflace, než které očekávala ČNB, predikce ekonomů naznačují do budoucna spíše snižování úrokových sazeb. S očekávaným snižováním úrokových sazeb je pak spojeno zvýšení dostupnosti bydlení pro lidi s nižšími příjmy, a tedy i tlak na cenu. Současný stav realitního trhu je ve znamení pozitivní nálady a mírného oživení, jak dlouho tento trend vydrží? Na to serveru MoneyMAG.cz odpověděl realitní znalec a analytik Iztok Toplak.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy