Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Drahoš se postaví Zemanovi: Ze strachu o demokracii kandiduje na prezidenta

Autor: bru/ČTK - 
28. března 2017
18:41

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš dnes ohlásil svou kandidaturu na prezidenta republiky. Své rozhodnutí sdělil na besedě v kulturním domě v Jablunkově, odkud pochází. Informaci webu Aktuálně.cz potvrdil Jakub Kleindienst, šéf Drahošova volebního týmu.

Hlavním důvodem mé kandidatury jsou mé obavy o osud novodobé české demokracie. Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám,“ uvedl v tiskové zprávě Drahoš.

Takto Jiří Drahoš mluvil o své kandidatuře:

Video  VIDEO: Jiří Drahoš mluví o své kandidatuře na prezidenta.  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

A takto ji bývalý šéf Akademie věd ČR oznámil:

Video  Nový kandidát na Hrad: Drahoš chce být prezidentem  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

Zároveň podle Kleindiensta řekl, že bude kandidovat jako nezávislý kandidát a nevyužije možnosti stát se oficiálním kandidátem konkrétní politické strany nebo hnutí. „Jako celoživotní nestraník chci být autentickým nezávislým prezidentem České republiky,“ citoval Kleindienst bývalého šéfa Akademie věd.

Kandidaturu oznámil v Jablunkově

Osmašedesátiletý Drahoš dnes v podvečer v Jablunkově na radnici uspořádal debatu s občany, oficiálně o své nové knize s názvem Věda života. Drahošovo vyjádření podle Kleindiensta zaznělo na závěr diskusního večera, následovaly dotazy návštěvníků. Ucházet se o post hlavy státu se Drahoš rozhodl po dlouhých úvahách, řekl.

Drahoš minulý týden skončil ve funkci předsedy Akademie věd. Své rozhodnutí o kandidatuře slíbil oznámit v nejbližší době. „Důležité slovo v rozhodování bude mít moje rodina, se kterou kandidaturu rozebírám ze všech stran. Pokud do toho půjdu, tak ale vím, že budou stát při mně,“ uvedl Drahoš.

Podle médií oslovil bývalý šéf Akademie věd už před vyhlášením kandidatury některé podnikatele, podpořit by ho mohli i vědci a další známé osobnosti. Lidové noviny jmenovaly třeba majitele firmy Jablotron Dalibora Dědka, podnikatele strojírenské skupiny Wikow Martina Wichterleho či astrofyzika Jiřího Grygara.

Ve volbách Drahoš vyzve současného prezidenta Miloše Zemana, který oznámil obhajobu mandátu na začátku března. Mezi dalšími uchazeči o post prezidenta je především textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Další kandidáti dosud svou účast ve volbách oficiálně nepotvrdili. Kroměřížská výzva navrhuje vedle Koláře a Hilšera europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera. Jako o možném prezidentském kandidátovi se mluví také třeba o ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO).

A co na to Miloš Zeman?

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
joudajoudovy ( 29. března 2017 16:34 )

zrejme neumite cist... v roce charty 77 obdrzel titul CSc., jehoz podminkou byla ucast v KSC.

11karel11 ( 29. března 2017 16:03 )

Pane Drahoši těmito řečmi jste si to definitivně posral. Vy a obavy? Ta vaše demokracie přináší bohatým a zlodějům plné tlamy a obyčejným pracujícím bídu a svrab. N E V O L Í M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hejhej ( 29. března 2017 15:41 )

O jakém strachu o demokracii akademik žvaní? Jsme pod diktaturou Bruselu a Drahoš patří mezi vítače násilnických přivandrovalců. NEVOLÍM !!!!!

sportak ( 29. března 2017 14:11 )

Další blbec jseš ty dingousi

al.bunda ( 29. března 2017 13:12 )

 Takže další sluníčkářský pošuk,tentokráte z Polska protože Jablůnkov vlastně polská provincie je,soudím z vlastní zkušenosti kdy jsem se tam nebyl schopen domluvit českým jazykem👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa