Havajský soudce vystavil stopku Trumpovu imigračnímu dekretu na dobu neurčitou

Amerikanista Kozák: Klíčové bude rozhodnutí federálního odvolacího soudu (zdroj: ČT24)

Americký federální soudce na Havaji prodloužil na neurčito pozastavení platnosti nového Trumpova imigračního dekretu, který se týká šesti převážně muslimských zemí. Havaj v žalobě tvrdí, že nařízení by poškodilo turismus a zahraniční studenty i pracovníky. Šéf Bílého domu tvrdí, že se dekretem snaží zabránit teroristům ve vstupu na americkou půdu. Ministerstvo spravedlnosti na další blokaci reagovalo nesouhlasem, je odhodláno exekutivní nařízení dál soudně bránit.

Platnost původní verze trumpova exekutivního nařízení, které vedlo k chaosu a demonstracím, zablokoval soud v Seattlu. Trumpův nový dekret z 6. března pozastavuje na tři měsíce vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti. Na 120 dnů rovněž přerušuje program přijímání uprchlíků.

Podle havajských žalobců ale i nový dekret diskriminuje muslimy. Advokáti Trumpovy vlády oponovali, že prodloužení soudního příkazu omezí prezidentovy možnosti chránit bezpečí Američanů. Trump argumentuje tím, že chce snížit riziko teroristických útoků v USA.

Federální soudce státu Havaj Derrick Watson tvrzení vlády už dříve odmítl s tím, že argumenty vlády označil za „nelogické“, a poukázal na „zásadní a nepopiratelné důkazy náboženské předpojatosti“.

Dekret sice nezmiňuje islám konkrétně, ale „objektivní pozorovatel … dospěje k názoru, že dekret byl vydán za účelem znevýhodnit konkrétní náboženství“, konstatoval Watson, který byl do funkce federálního soudce jmenován předchozím demokratickým prezidentem Barackem Obamou. A nyní rozhodl o prodloužení stopky až do doby, než se rozhodne o osudu žaloby.

Vypadá to, že americký soudní systém funguje dobře, a je v podstatě zajedno, že Trumpovo nařízení je opravdu diskriminační. Zkusil přijít s jiným dekretem a soudy to opět shodily. Důležité teď je, co udělá federální odvolací soud. Je možné, že se to tak vyhrotí, že se k záležitosti bude chtít vyjádřit i nejvyšší soud.
Kryštof Kozák
amerikanista

„Exekutivní nařízení bezvýhradně spadá do (prezidentovy) zákonné pravomoci hájit bezpečnost naší země a ministerstvo (spravedlnosti) bude pokračovat v obraně tohoto exekutivního nařízení před soudy,“ reagovalo ministerstvo spravedlnosti v prohlášení.

Na soud se už obrátily i další státy – Maryland, Washington, Kalifornie, Massachusetts a Oregon. Žalobu podpořil i ministr spravedlnosti státu New York Eric Schneiderman, stejně jako desítky organizací, firem a škol města New York. 

Ze seznamu většinově muslimských zemí byl v novém dekretu vyjmut Irák. Zrušen byl i zákaz přijímání syrských uprchlíků na dobu neurčitou a zákaz vstupu pro držitele takzvaných zelených karet ze jmenovaných zemí, tedy osob, jež mají trvalý pobyt v USA.