Turecko ukončilo operaci Štít Eufratu. Vojenské jednotky v Sýrii ale zůstávají

Operace nazvaná Štít Eufratu, v rámci které turecké jednotky bojovaly na severu Sýrie, je u konce. Oznámila to turecká Národní bezpečnostní rada. Operace, která trvala sedm měsíců, prý byla úspěšná. Premiér Binali Yildirim prohlásil, že další podobné akce mohou následovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turečtí vojáci na hranici se Sýrií.

Turečtí vojáci na hranici se Sýrií. | Zdroj: Reuters

Operace začala 24. srpna, kdy turecké tanky a další pozemní jednotky vjely na území severní Sýrie, aby pomohly opoziční Svobodné syrské armádě. Sever Sýrie tehdy částečně ovládali teroristé z takzvaného Islámského státu.

Už předtím Turci přes hranice ostřelovali některé pozice radikálů. Oficiálně chtěla Ankara vyčistit region od radikálních islamistů a zajistit bezpečný koridor podél svých hranic. Dalším důvodem ale byl boj proti kurdským silám, které se v regionu nachází. Turecko chtělo zabránit tomu, aby milice YPG překročily řeku Eufrat a spojily se tak s dalšími kurdskými silami.

Ty přitom také bojovaly proti takzvanému Islámskému státu a byly v tom celkem úspěšné. Milice YPG navíc materiálně podporovaly a cvičily Spojené státy. Turecko ale milice považuje za teroristickou organizaci.

Vojáci v Sýrii zůstávají

Ankara se obává snah Kurdů o založení autonomní oblasti podobně jako v Iráku. Kurdové si totiž nárokují i oblasti na jihozápadě Turecka. Podle Turecka milice YPG spolupracují se Stranou kurdských pracujících PKK, která už od poloviny 80. let minulého století bojuje proti Ankaře a má na svědomí četné teroristické útoky na bezpečnostní složky i civilisty.

Turecko je s výsledkem operace spokojené. Podle zprávy turecké Národní bezpečnostní rady byla operace úspěšná. Tureckým jednotkám se povedlo obsadit několik strategických míst včetně měst Džarábulus a Al-Báb.

Turečtí vojáci na hranici se Sýrií. | Foto: Reuters

Vojáci se nicméně ze Sýrie zatím nestáhli a není jasné, kdy a jestli to udělají. Stejně tak nevíme ani to, kolik vojáků a techniky se operace účastnilo. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima není vyloučené, že budou následovat další operace.

Reakce Damašku

Syrská vláda proti tureckému vpádu mnohokrát ostře protestovala. Vzhledem ke složité situaci v zemi a faktu, že prorežimní síly ovládají jen část země a musí se vyrovnávat s takzvaným Islámským státem a opozičními silami ale s přítomností tureckých sil nemohli fakticky nic udělat.

Damašek na začátku měsíce vyzval Organizaci Spojených národů, aby Turky donutila ze země odejít. Stalo se tak po incidentu, kdy Turci údajně ostřelovali syrské vládní vojáky a zabili, nebo zranili neupřesněný počet lidí.

Turecko by se mimo jiné chtělo účastnit budoucí ofenzivy na město Rakká. Odmítá ale bojovat po boku sil YPG a to představuje problém. Spojené státy totiž právě tyto milice považují za klíčového partnera a hlavní sílu pro tuto ofenzivu.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme