Urážka lidstva, kolik dětí ještě zemře? USA viní z chemického útoku Asada, použit byl sarin a chlór

Martin Novák ČTK Martin Novák, ČTK
Aktualizováno 5. 4. 2017 20:23
Velká Británie, Francie i Spojené státy obvinily režim syrského prezidenta Asada z nových válečných zločinů. Poukazují na úterní nálet na syrské město Chán Šajchúv nedaleko regionálního centra Idlíbu, během kterého zabíjel zakázaný bojový plyn sarin. Zabil přes sto obětí, nejméně čtyři stovky dalších lidí mají zdravotní problémy. Rusko ale Asada brání. Podle něj patřil smrtící plyn povstalcům.
Agentura AP zveřejnila záběry Syrské civilní obrany a opozičního média Baladi News Network, na kterých bojují o život oběti chemického útoku v Idlíbu. | Video: Asociated Press

Damašek - Lidé zasažení úterním vládním náletem na syrské městečko Chán Šajchún vykazovali všechny příznaky otravy sarinem.

Helikoptéry a letouny Suchoj Su-22, které používá syrská armáda prezidenta Bašára Asada, nad něj přilétly v půl sedmé ráno.

Oblastí brzy otřásly mohutné detonace. 

Obětí vládního náletu je víc než sto, zraněných několik stovek.

Některé z nich ošetřovali na nedaleké hranici i turečtí zdravotníci. Taky oni potvrdili, že zápasí s následky použití bojového plynu sarin.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že oběti byly zaseženy sarinem a chlórem.

Jako za Saddáma Husajna

Fotografie a svědectví ze syrského Chán Šajchúnu, městečka nedaleko regionálního centra Idlíbu, ovládaného syrskými povstalci, jsou drásavé.

V mnohém připomínají útok irácké armády yperitem na kurdské město Halábdža v roce 1988 nebo na události na damašském předměstí Ghúta před třemi lety.

Tam rakety s hlavicemi naplněnými sarinem usmrtily na povstalci ovládaném území stovky lidí.

Podle většiny západních zemí nese odpovědnost za nejnovější válečné zločiny v Chán Šajchúnu syrský režim prezidenta Bašára Asada. Tvrdí to i americký prezident Donald Trump, jehož diplomaté jsou jinak k Asadovi shovívavější. 

"Je to hrůzná urážka lidstva," řekl americký prezident podle agentury Reuters. Podle Trumpa byly útokem "překročeny mnohé meze". Svůj postoj k syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a k Sýrii obecně prý americký prezident "hodně moc změnil". "Tyto ohavné činy Asadova režimu nelze tolerovat," prohlásil Trump. Zahynuli podle něho nevinní lidé, včetně žen a dětí "a dokonce krásných malých miminek".

Trump v této souvislosti opět kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, že vůči Asadovu režimu použil jen "planých hrozeb", když se zjistilo, že chemické zbraně používá. Demokratičtí senátoři jej na oplátku kritizovali, že se při odsouzení chemického útoku ani slovem nezmínil o odpovědnosti Ruska, které jako spojenec Asadova režimu hájí zájmy nynější vlády této blízkovýchodní země.

Velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová předtím v souvislosti s útokem ostře kritizovala Rusko, že nedokáže krotit svého syrského spojence. "Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než se Rusko začne zajímat?" prohlásila diplomatka na středečním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN.

O válečném zločinu spáchaném syrským režimem mluví otevřeně také Londýn a Paříž.

Můžou za to povstalci 

Rusko, které je hlavním spojencem režimu prezidenta Asada a má v Sýrii taky letouny a vojáky, ale obvinění z chemického útoku vládními silami odmítá. Proto považuje návrh rezoluce Rady bezpečnosti za nepřijatelný a hodlá ho vetovat. Návrh vypracovaly Spojené státy, Francie a Británie, které po Damašku požadují, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli. Zároveň hrozí sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly k útoku použity otravné látky.

"Nedomníváme se, že má smysl přijmout usnesení o útoku chemickými zbraněmi v jeho současné podobě," řekla podle agentury Interfax mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, podle níž se návrh neopírá o věrohodné údaje.

Moskva nabízí svoji verzi: letouny pouze zasáhly sklad chemických zbraní, který patří protivládním povstalcům.

Člen československé protichemické jednotky z války v Perském zálivu v roce 1991 podplukovník Jaroslav Kumbera řekl Aktuálně.cz, že obě varianty nejde vyloučit.

 "Těžko soudit na dálku. Muselo by proběhnout detailní vyšetřování. Když jsme v roce 1991 naměřili v Iráku ve vzduchu yperit, zjistili jsme, že pochází z vybombardovaných skladů zbraní. Pokud ale sarin v Sýrii shodila letadla, je to barbarství," uvedl Kumbera pro Aktuálně.cz.

Vyšetřování podle něj bude obtížné, protože sarin vyprchává rychleji než yperit.

Izrael: Asad je viníkem

Podle izraelského listu Haarec jsou tamní politici přesvědčeni, že za nejnovějším chemickým útokem stojí syrský prezident Asad.

Není ale podle nich jisté, zda o něm dopředu věděly Rusko a Írán. Dvě klíčové země, které vojensky i finančně Asadův režim podporují. 

Syrský prezident Bašár Asad v roce 2013 slíbil, že všechny zásoby chemických zbraní předá inspektorům Organizace spojených národů (OSN).

Dohodu tehdy zprostředkoval ruský prezident Vladimir Putin a uchránil tak Damašek od vojenského úderu, kterým mu hrozil americký prezident Barack Obama.

Ze Sýrie pak nebezpečné látky odvezli mezinárodní inspektoři. Pokud ale sarin použilo Asadovo vládní letectvo, znamenalo by to, že se jeho režim všech chemických zbraní nezbavil.

Asad není ohrožen

Čerstvá tragédie z Chán Šajchúnu podle agentury Reuters zřejmě neovlivní postoj nové americké administrativy vůči režimu syrského prezidenta Asada. 

"Naše možnosti zbavit se ho nebudou větší kvůli tomu, že udělal něco strašného," uvedl zdroj z Bílého domu pro Reuters.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová i ministr zahraničí USA Rex Tillerson už před týdnem prohlásili, že Washington netrvá na Asadově odchodu z funkce.  

A že o politickém vedení země musejí rozhodnout sami Syřané.

Syrská armáda Bašára Asada čelí novému obvinění z použití barelových bomb s chlorem. Údajný útok vedla na část syrského Aleppa, kterou ovládá opozice. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy