Najděte si chlapa, radil samoživitelkám Bělobrádek. A schytal to

Rady šéfa KDU-ČSL

Najděte si chlapa, radil samoživitelkám Bělobrádek. A schytal toAKTUALIZOVÁNO
Pavel Bělobrádek Foto:

Foto: pavelbelobradek.cz

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Po kontroverzních výrocích lidoveckého zlínského hejtmana Jiřího Čunka na adresu zálohového výživného a matek samoživitelek způsobil rozruch i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. V rozhovoru pro server E15, v němž kritizuje systém vyplácení výživného, doporučil samoživitelkám, „aby si našly jiného chlapa“.

Rozhovor se mimo jiné stočil i ke kritice zálohového výživného, který Bělobrádek považuje za jeden z možných důvodů, které by lidi motivovalo k rozchodům. Na poznámku redakce E15, že jsou ženy samoživitelky nejohroženější skupinou lidí, kteří se potýkají s chudobou, zareagoval šéf lidovců poměrně překvapivě. „No tak si musí najít jiného chlapa,“ poradil jim Bělobrádek v rozhovoru.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Jeho výrok způsobil na sociálních sítích rozruch, především ze stran matek s dětmi. Vicepremiér České republiky se ale na svém Twitteru brání, že šlo pouze o nadsázku a nepochopený vtip. „Někteří nadsázku pochopili, jiní ne. Příště nebudu spoléhat na smysl pro pointu,“ napsal. Za svoje slova se posléze na Facebooku omluvil s tím, že nadsázky lituje.

„Omlouvám se všem ženám, matkám a rodičům za svůj výrok v rozhovoru se studentským časopisem. Byla to nemístně použitá nadsázka, které lituji, nemyslel jsem to tak. Pro KDU-ČSL je vždy principiálně důležitý zájem dítěte, což jsem řekl i ve zmiňovaném článku, v němž jsem vyjadřoval podporu úplným i neúplným rodinám. KDU-ČSL dlouhodobě svými opatřeními podporuje každého pracujícího rodiče. Mrzí mě to a každé mamince – ať sezdané, nesezdané, či samoživitelce to rád vysvětlím,“ napsal Bělobrádek na sociální síti.

Šlo o vtip? Bělobrádek to měl dát jasněji najevo

Autorky rozhovoru tvrdí, že nadsázku v odpovědi Bělobrádka sice nepostřehly, zároveň však dodávají, že média vytrhla jeho větu z kontextu. „Pan předseda mluvil vážným hlasem, pokud šlo o vtip, měl to dodat nebo dát jasněji najevo…,“ dodal na Twitteru server The Student Times, u kterého vyšel rozhovor.

„Budete si muset objednat nový rozhovor a trochu to uvést na pravou míru. Jako matka samoživitelka bych Vám po tomhle čtení nejradši…,“ napsala uživatelka Lenka Vítková kriticky předsedovi lidovců na Twitteru. Ten během chvilky na matku samoživitelku zareagoval. „A někdo vám brání najít si partnera?“ Odpověď rozproudila další vlnu diskuzí.

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD považuje výrok za skandální. Zároveň ale dodala, že nevěří, že to Pavel Bělobrádek takhle řekl. „Nedokážu si představit, že by se Pavel Bělobrádek dopustil takového výroku, protože by věděl, že minimálně my ženy na vládě mu vyškrábeme oči,“ řekla podle serveru iDnes Valachová.

V rozhovoru vyjádřil Bělobrádek především rozporuplné postoje vůči zálohovému výživnému. Nelíbí se mu, že stát nedokáže vybírat peníze od těch, kteří mají platit výživné, takže je musí vyplácet stát. Zároveň se obává, že právě tento systém může lidi motivovat k rozchodům.

Obdobně kriticky se na konto zálohového výživného vyjádřil i Jiří Čunek. V rozhovoru pro Týdeník Echo se rozhořčil nad tím, že takhle stále vychováváme lidi k nezodpovědnosti. „Copak ten stát těm ženám říkal, s kým mají spát? Tímhle lidi stále více vychováváme k nezodpovědnosti. Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky,“ řekl hejtman zlínského kraje k rozhodnutí kabinetu, jehož jsou i lidovci součástí. Přiznává, že následky nesou i děti, ale s tím se prý nedá nic dělat.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Čunek: Copak stát těm ženám říkal, s kým mají spát?

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články