Jednání o brexitu má vést premiérka Mayová

Jednání o vystoupení Británie z Evropské unie za Británii povede premiérka Theresa Mayová. Řekl to její mluvčí, který reagoval na kritiku kvůli možnému podcenění složitosti rozhovorů. Sama Mayová zdůraznila, že s ní bude při jednáních „zatraceně těžké pořízení“.

Kritika se objevila po úniku informací do německého tisku, podle nichž se Mayová neshodla při středečním setkání s předsedou evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ministryně vnitra Amber Ruddová tyto informace označila za klepy.

„Říkáme jasně, že brexit dovedeme k úspěchu a dosáhneme dohody, která bude chránit zájmy Británie i Evropské unie. Přistupujeme k jednáním konstruktivním způsobem a s velkou měrou dobré vůle,“ sdělil mluvčí Mayové před novináři.

Události: Unijní země se v otázce jednání o brexitu jednomyslně shodly (zdroj: ČT24)

Juncker podle zdroje agentury Reuters po středečním setkání s Mayovou řekl, že odchází desetkrát skeptičtější k možnosti, že bude dosaženo dohody, než byl předtím.

V tisku se objevily informace, že Londýn rozhovory podcenil a že hrozí, že se dohodu vyjednat nepodaří.

Ruddová k tomu řekla v rozhovoru s BBC, že jde o tlachy, a zdůraznila, že únik informací není ta správná cesta k vyjednávání. Sdělila, že Británie je odhodlána vyjednávat v dobré vůli.

Vláda podle ní stanovila jasný plán a priority rozhovorů a Mayová je nejlepší osobou, která může dohodu vyjednat v národním zájmu Británie. „Jak jednou začnete tímto způsobem s klepy, bude to pokračovat a kdo ví, kam to povede. Nikdo neví, kolik pravdy na nich je. Existují způsoby, jak informovat o tom, co se děje, a tento k nim nepatří,“ řekla Ruddová.

List Financial Times napsal, že úniky informací, jako byl ten ze schůzky Mayové s Junckerem, mohou budoucí jednání o brexitu poškodit.

Premiérka pak v rozhovoru s BBC uvedla, že je dobře připravená na tvrdá jednání v Bruselu. „Během boje o vedení v Konzervativní straně mě jeden z mých kolegů označil za ženu, se kterou je zatraceně těžké pořízení,“ uvedla. „A já jsem tehdy řekla, že další osobou, která na to přijde, bude Jean-Claude Juncker,“ dodala.