Premiérem mohou být Zaorálek i Chovanec. Sobotka demisi na Hrad neponese

Osud vlády bude po předání demise v rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. Pokud by dal sociální demokracii znovu šanci složit nový kabinet, tak nejpravděpodobnějšími kandidáty na místo premiéra jsou podle předsedy vlády a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, nebo ministr vnitra Milan Chovanec. Zaorálek to řekl na tiskové konferenci. Sobotka pak ve čtvrtek nepřinese prezidentovi demisi. Formálně mu ji předá až ve druhé polovině května. TOP 09 navíc usiluje o mimořádnou schůzi k rozpuštění sněmovny, následně by se mohly uskutečnit předčasné volby.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka bilancoval práci své vlády

Premiér Bohuslav Sobotka bilancoval práci své vlády | Zdroj: ČTK

„Včera na grémiu nám předseda vlády Bohuslav Sobotka řekl, že je připraven dát funkci k dispozici a že netrvá na tom, aby byl ve funkci premiéra," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Předpokládá (Sobotka), že pokud sociální demokracie dostane od prezidenta šanci, tak jsme schopni určitě dodat kandidáta. Opakuje, že za sociální demokracii vidí jenom dvě možné alternativy," pokračoval Zaorálek.

Jsou těmito variantami podle něj Zaorálek a Chovanec? „Premiér říká, že mu to připadá jako nejpravděpodobnější varianta. Sám také říká, že by bylo třeba, aby rozhodlo předsednictvo strany," doplnil ministr zahraničí.

Demisi na Hrad Sobotka zatím nepřinese

Premiér Bohuslav Sobotka měl podle původního plánu předat ve čtvrtek v 15.15 demisi do rukou prezidenta Miloš Zemana. Nakonec ale předseda vlády s demisí na Pražský hrad nepůjde.

„Předseda vlády Sobotka dnes požádá prezidenta Zemana o termín setkaní v druhé polovině května, na kterém plánuje prezidentovi formálně předat demisi vlády," uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Termín podání demise bude záviset na návratu prezidenta Zemana z cesty do Číny, která má skončit 18. května. Do té doby by podle Ayrera měla proběhnout koaliční jednání s cílem najít řešení politické situace.

Rekonstrukce demise vlády: jak Sobotka překvapil sociální demokraty. A všechny ostatní

Číst článek

Sobotka chce ve čtrvtek podle mluvčího vlády s prezidentem konzultovat politickou situaci a představit plán sociálních demokratů na rychlé řešení krize, za kterou ČSSD vidí neschopnost předsedy hnutí ANO a ministra financí Babiše vysvětlit svoje majetkové poměry.

„Premiér také předá prezidentovi analýzu, která shrnuje vážná podezření, nezodpovězené otázky a pochybnosti kolem daňových povinností a podnikatelské minulosti prvního místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše," dodal Ayrer.

Prezident pak musí podle Jana Wintra z katedry teorie práva a právního učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy přijmout demisi celé vlády, ne jen premiéra.

„Je nemyslitelné, že by byla přijata demise jenom předsedy vlády. Vláda nemůže bez předsedy fungovat. Neměl by třeba kdo svolat její zasedání. Že by se do staré vlády jmenoval nový předseda, také odporuje ústavě," vysvětlil Wintr.

Demise premiéra také podle většiny ústavních právníků znamená pád celé vlády, řekl ve čtvrtek novinářům s poukazem na odborný rozbor sněmovní legislativy předseda dolní komory Jan Hamáček z ČSSD.

K tomuto názoru se kloní i představitelé některých dalších sněmovních stran. Vládní hnutí ANO nechává výklad ústavy na prezidentovi.Zeman má pak podle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka právní analýzy, podle kterých nemusí demise Sobotky znamenat demisi celé vlády. Šéf lidovců ale viděl i opačné analýzy.

Strany jednají o budoucnosti vlády

Strany vládní koalice se shodly, že nechtějí předčasné volby. „Vládní koalice má zájem, aby Sněmovna dál fungovala, schvalovala zákony tak, jak je to naplánováno," řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Část opozice ale předčasné volby kvůli vládní krizi podporuje. TOP 09 usiluje o mimořádnou schůzi k rozpuštění Poslanecké sněmovny, předčasné volby by měly být podle této strany v červnu. ODS se už dřív vyslovila pro zářijový termín. Vedení KSČM také souhlasí s rozpuštěním sněmovny a předčasnými volby. Rozpuštění sněmovny by musela podpořit třípětinová většina všech poslanců, tedy 120 zákonodárců.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek, Koláž Českého rozhlasu

„Budeme usilovat o to, aby v nejbližší možné době byla svolána mimořádná schůze, na které se sněmovna rozpustí," prohlásil šéf klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera.

Předseda dolní komory Jan Hamáček uvedl, že pokud žádost o mimořádnou schůzi dorazí, svolá další schůzku zástupců poslaneckých klubů.

Grémium ČSSD ale ve středu večer za nejlepší cestu z krize označilo pokračování vlády na půdorysu současné koalice bez ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Hnutí tuhle variantu ale odmítlo. Demise vlády není podle ANO potřeba. Babiš, který Zemana navštívil ve středu, nepovažuje za vhodné ani rekonstruovat kabinet půl roku před řádným termínem voleb. S vypsáním předčasných voleb Babiš nesouhlasí a podle něj tento názor sdílí i Zeman. Byly by podle něj nesmyslné, protože by se konaly jen krátce před termínem řádných voleb.

Podobně vidí možnost předčasných voleb i KDU-ČSL, jejíž předseda Pavel Bělobrádek bude ve čtvrtek odpoledne mluvit se Zemanem na Hradě ještě před Sobotkou.

Prezident Zeman ani ČSSD nechce úřednickou vládu, tvrdí ministr vnitra Chovanec

Číst článek

Vláda by podle Bělobrádka mohla například pokračovat ve stejném půdorysu, ale bez ministra financí Babiše i předsedy vlády Sobotky. Je to prý jedna z možných variant, kterou se budou zabývat jednotlivé strany i celá koalice.

Podle lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky by takto vláda mohla fungovat až do podzimních voleb. „Dávalo by to šanci, aby se dokázaly dokončit klíčové legislativní návrhy, které jsou v Poslanecké sněmovně. Pokud tu nebude fungovat koaliční smysluplná většina, tak většina zákonů bude procházet sněmovnou velice komplikovaně," dodal ve středu Jurečka.

Koalice bude o další formě spolupráce, případně jiném řešení situace po očekávané demisi vlády jednat příští středu.

Anna Jadrná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme