Francouzi rozhodli
Macron vyhrál s velkým náskokem. Brusel si oddechl

Oslavy vítězství.

SLEDOVALI JSME...

08.05.2017 05:00 Aktualizováno 08.05. 11:52

On-line

  • 10:37
    Macron.

    Portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných informací, naznačil možnou ruskou stopu za únikem dokumentů ze štábu Emmanuela Macrona.

  • 11:13
    Macron.

    Emmanuel Macron vhodil svůj hlas do volební urny na severu země. Spolu s ním hlasovala i jeho o 24 let starší manželka Brigitte, a to v místnosti, kde před deseti lety měli svatbu. 

  • 11:34

    Nynější prezident François Hollande hlasoval v 10:00 ve městě Tulle ve střední Francii, kde byl sedm let starostou. Před kamerami označil volby za velmi významnou událost, která má shromáždit všechny Francouze. Ti prý nesmějí při hlasování "udělat chybu". Sám už před prvním kolem voleb podpořil Macrona, který byl v jeho dosluhující socialistické vládě ministrem hospodářství.

  • 11:35
    le Penová.

    Marine Le Penová odvolila v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve své baště Hénin-Beaumont na severu země, kde v první kole dostala polovinu hlasů. Učinila tak několik minut poté, co svůj hlas odevzdal její favorizovaný soupeř, centrista Emmanuel Macron rovněž na severu Francie.

  • 11:43
    le Penová.


  • 12:02
    le Penová.

    V Hénin-Beaumont protestovalo ráno proti Le Penové pět aktivistek feministického hnutí Femen, které u místního kostela poblíž radnice rozvinuly z lešení plachtu s nápisem: "Marine u moci, Marianne v zoufalství". Marianne je jméno symbolizující Francii. Demonstrantky, které měly tradičně odhalená poprsí, policie zadržela.

  • 12:04
    Macron.

  • 12:16

    Volební účast ve druhém kole francouzských prezidentských voleb dosáhla dnes v poledne 28,23 procenta, tedy jen o zhruba tři desetiny procenta méně než v prvním kole, oznámilo francouzské ministerstvo vnitra.

  • 12:35

    Míra účasti v posledních třech volbách průběžně klesá. Před pěti lety činila kolem 80 procent, letos v prvním kole celkově dosáhla 77,8 procenta.

  • 12:36

    Poražený kandidát konzervativní pravice z prvního kola François Fillon volil v zastoupení a na veřejnosti se neobjevil. V pořadí čtvrtý zástupce radikální levice Jean-Luc Mélenchon naopak volit šel.

  • 12:37
    Macron.

    Francouzská policie kvůli blíže neurčené hrozbě evakuovala prostranství před muzeem Louvre v Paříži, kde plánoval oslavy případného vítězství ve volbách centristický kandidát Emmanuel Macron. 

  • 14:23

    Policie a lidé z Macronova štábu posléze vysvětlili, že uzavření prostoru před Louvrem bylo preventivním opatřením kvůli nálezu podezřelého zavazadla. Podle svědectví některých novinářů na místě přístup veřejnosti do muzea omezen nebyl.

  • 16:11

    Emmanuel Macron má šanci stát se nejmladší prezidentem v historii Francie. 

    O několik málo měsíců by porazil hned prvního prezidenta Louise-Napoleona Bonaparte. Ten vládl v době tzv. druhé republiky, která trvala necelé tři roky. 

  • 16:18

    Belgická veřejnoprávní televize RTBF, která může narozdíl od francouzských médií zveřejňovat průzkumy ještě v době hlasování, předpovídá, že Emmanuel vede se ziskem více jak 60%.

  • 16:32

    V roce 1962 vyhlásil legendární Charles de Gaulle kontroverzní referendum o přímé volbě prezidenta. Přes 60% občanů rozhodlo, že prezident bude volen přímo. 

  • 16:47

    Belgický deník Le Soir tvrdí, že Macrona volilo přes 60 procent lidí, přičemž se odvolává na čtyři rozdílné průzkumy provedené mezi voliči, kteří již odhlasovali.

  • 16:55

    Volební účast je o něco nižší než v prvním kole. Přesněji 65,3 procenta, uvedla stanice France24 s odvoláním na ministerstvo vnitra.

  • 17:03

    V druhém kole v roce 2012 byla volební účast k páté hodině 71,96 procent. 

  • 17:09
    le Penová.

    Desítce francouzských médií, mezi nimiž figuruje i Charlie Hebdo či francouzská odnož Buzzfeed, zamítla kampaň Marine Le Penové akreditaci na povolební večer Národní fronty.

  • 17:38
    Macron.

    Francouzská justice začala vyšetřovat únik elektronických dokumentů ze štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na zdroj blízký vyšetřování.

Foto: ČTK , ABACA/Abd Rabbo

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Francii čekají komunální volby.

Volby ve Francii
Účast na hlasování poznamenal strach z koronaviru

Aktualizováno 15.03. 21:40Účast na hlasování v prvním kole francouzských místních voleb zřejmě bude rekordně nízká. Podle odhadu institutu Ipsos-Steria k urnám nepřišlo až 54,5 procenta... více

Prezident Emmanuel Macron si potřásá rukou s voličem.

Francie
Ve volbách už hlasovali prezident Macron i premiér Philippe

Aktualizováno 18.06. 10:59Svůj hlas v druhém kole francouzských parlamentních voleb dnes odevzdali kromě řady dalších občanů i prezident Emmanuel Macron a premiér Édouard Philippe.... více

Marine Le Penová po hlasování.

První kolo
Macron má důvěru Francouzů. Jeho hnutí ovládlo volby

Hnutí centristického francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) zvítězilo v nedělním prvním kole parlamentních voleb se ziskem 28,21... více

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

První kolo
Volby ve Francii začaly. Zvítězí Macronovo hnutí?

Ve Francii v neděli začalo první kolo parlamentních voleb, které by podle průzkumů měly posílit pozice nedávno zvoleného prezidenta Emmanuela Macrona. Očekává... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 10/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov