Zeman se připravuje na cestu do Číny. Setká se s Putinem a Si Ťin-pchingem

Prezident Miloš Zeman odletí ve čtvrtek večer do Číny. Během šestidenního pobytu se setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a promluví na konferenci k projektu nové Hedvábné stezky. V plánu má také řadu schůzek se zástupci čínských úřadů nebo podniků. Doprovodí ho tři ministři a dvě stovky podnikatelů. O Zemanově cestě se ale v posledních dnech mluvilo především kvůli české vládní krizi.

Praha/Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Peníze na cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny už ve středu schválila vláda. Proti se ale postavili lidovečtí ministři zemědělství Marian Jurečka a kultury Daniel Herman. Prezident by měl podle nich zůstat v Česku a řešit vládní krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zeman se připravuje na cestu do Číny. Čeká ho jednání s Putinem a Si Ťin-pchingem. Téma shrnula Lenka Jansová

„Plnit ústavní povinnosti má mít pro prezidenta ČR prioritu před návštěvou Číny, proto jsem dnes hlasoval proti schválení jeho cesty. Bohužel jsme proti byli jen já a kolega Herman, ostatní se zdrželi nebo byli pro, cesta byla schválena," napsal Jurečka na Facebooku.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se pak hlasování zdržel. Připomněl, že do Číny odlétají také dvě stovky podnikatelů, a proto by se cesta rušit neměla. „Zdržel jsem se symbolicky z toho důvodu, protože se domnívám, že by prezident republiky měl zůstat v této situaci, která je teď v koalici, v České republice," řekl Bělobrádek.

Zeman se totiž chce zabývat odvoláním ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše až po svém návratu. Z Číny přiletí v noci na 18. května. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z ANO ale není nutné, aby Zeman kvůli vládní krizi cestu rušil.

„Týden to tady určitě nějak zvládneme. Rozhodně se ani nepopereme, ani nic horšího. Nevidíme týden prodlení jako nic zásadního," vysvětlil Brabec.

Část ministrů do Číny neletí

Původně mělo být v prezidentské delegaci šest ministrů, tři sociálnědemokratičtí zástupci svoji účast odřekli. S prezidentem kvůli domácí vládní krizi do Číny nepoletí ministři zahraničí Lubomír Zaorálek, vnitra Milan Chovanec ani šéf zdravotnictví Miloslav Ludvík. Nahradí je jejich náměstci.

Babiš musí skončit, trvají na svém ČSSD a lidovci i po schůzce s prezidentem

Číst článek

Do Číny naopak po dohodě s premiérem odcestuje ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. „Čekají mne v Číně předem plánované důležité schůzky s čínskými partnery a podnikateli, které chceme uskutečnit, protože jde o jednání ve prospěch českého průmyslu," uvedl pro server iROZHLAS.cz.

„Dohodli jsme se, že pojede pouze pan ministr Havlíček, který tam má neodkladné a nezastupitelné povinnosti. U ostatních ministrů převážila potřeba zůstat v České republice a zabývat se buď domácí agendou, nebo řešením současné vládní krize," dodal Sobotka.

Zástupci za hnutí ANO, ministr dopravy Dan Ťok spolu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou s návštěvou Číny počítají. V delegaci bude také několik desítek podnikatelů. Prezident před časem řekl, že mezi nimi bude i nejbohatší Čech Petr Kellner.

Cesta bude stát přes pět milionů korun

Prezidentova návštěva potrvá od 11. do 18. května a má stát přes 5,6 milionu korun, bez dopravy armádními letadly a ochrany ústavních činitelů.

Zeman poletí do Číny, schválila vláda. Někteří lidovci hlasovali proti jeho pracovní cestě

Číst článek

Náklady na cestu zdůvodňuje dokument, který dostala vláda, například počtem členů delegace, účastí ministrů i tím, že část návštěvy bude mimo Peking. Českou delegaci do Číny přepraví dva vládní letouny. Kromě Pekingu Zeman zavítá také do Nan-ťingu a do Šanghaje.

V Číně se Zeman setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, miliardářem Čang Ťin-tungem nebo s primátorem Šanghaje. Domluvená je i schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který bude v té době v Číně na státní návštěvě.

Lenka Jansová, Anna Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme