Babiš chce rychlé svolání koaliční rady, ANO má navrhnout nového ministra financí

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek oznámil, že žádá po Bohuslavu Sobotkovi co nejrychlejší svolání koaliční rady. Podle slov předsedy by hnutí ANO mělo navrhnout nového kandidáta na post ministra financí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Zdroj: Reuters

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) žádá po premiérovi Sobotkovi (ČSSD) schůzku koaliční rady. Chce na ní řešit nastalou vládní krizi a hnutí ANO by mělo navrhnout nového kandidáta na ministerstvo financí. Sám Babiš ale nepotvrdil, zda se funkce vzdá. Odvolání nevyhověl zatím ani prezident Zeman.

Zeman se obrátí na Ústavní soud. Chce vědět, zda musí odvolat Babiše

Číst článek

Babiš zopakoval, že nevidí důvod pro svůj odchod z kabinetu. „Ale respektuji právo premiéra, že mě odvolá, nebo podal návrh na odvolání," řekl. Uvedl, že nechce být předmětem sporu mezi prezidentem a premiérem. Nevyjádřil se ale k tomu, zda dobrovolně z vlády odejde, což dosud odmítal.

„My máme zájem, aby tato krize skončila co nejdřív, aby vláda dovládla. Proto navrhneme na místo ministra financí někoho jiného," dodal. Jméno kandidáta chce poslat Sobotkovi dopisem, veřejně ho zatím zmiňovat nechtěl. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ve středu zmínil jako možnou kandidátku na ministryni dosavadní Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou.

Babiš rovněž uvedl, že řešení situace, o němž mluví, není totožné s návrhem, se kterým přišel ve středu Zeman. Ten na schůzce se zástupci koaličních stran v Liberci mluvil o možném vypsání předčasných voleb, nebo o dalším fungování vlády bez ministra financí i bez Sobotky.

Vicepremiér také znovu odmítl kritiku, které čelí kvůli obchodům se svou dřívější firmou Agrofert a kvůli nahrávkám, na nichž mluví s novinářem svého dřívějšího deníku Mladá fronta Dnes. V této souvislosti kritizoval i středeční demonstrace v několika českých městech, na nichž lidé žádali jeho odchod z vlády a kritizovali Zemana za jeho postup ve vládní krizi.

„Lidi, kteří protestovali, tak už to mají nacvičené s panem prezidentem. A samozřejmě si tam připsali moje jméno. Není na to žádný důvod," řekl. Zároveň ale podotkl, že lidé mají právo demonstrovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme