Dvojnásobný vrah Kajínek dostane od Zemana milost, prezident ji podepíše po návratu z Číny

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 5. 2017 7:57
Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek dostane od prezidenta Miloše Zemana ve druhé polovině května milost. Milost je připravena, prezident ji podepíše po návratu z návštěvy Číny. Zeman to ve čtvrtek uvedl v TV Barrandov. Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše.
Jiří Kajínek | Video: TV Barrandov

Praha - Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek dostane od prezidenta Miloše Zemana ve druhé polovině května milost. Milost je připravena, prezident ji podepíše po návratu z návštěvy Číny. Zeman to ve čtvrtek uvedl v TV Barrandov. V Číně bude prezident do 18. května. Součástí milosti bude podle prezidenta sedmiletá podmínka.

Milostí dal Zeman zatím sedm. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Milost pro Kajínka zarazila Unii státních zástupců. "Doufáme, že prezident Zeman bude v případě dalších vícenásobných vrahů při využívání svých pravomocí zdrženlivější," uvedla unie na svém facebookovém profilu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) považuje Zemanovo rozhodnutí za "akt milosrdenství". "Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc," řekl v televizi Barrandov. Prezident Pelikána o svém úmyslu informoval před několika dny, uvedl ministr.

Pelikán Zemanovi řekl, že by byl nerad, aby odůvodněním milosti bylo to, že Kajínek je nevinný. "Ujistil mě, že to tak není. Pokud pan prezident naznal, že po těch více než 20 letech, co pan Kajínek sedí ve vězení, už zaslouží dožít na svobodě, je to skutečně právo, které z ústavy má," dodal.

Bývalý ministr vnitra František Bublan v TV Barrandov připomněl, že v minulosti byla milost udělována z humanitárních důvodů. "Tady se bojím, že jde čistě o takovou věc, že pan Kajínek je známý vězeň a několikrát se odvolával. Moc s tím nesouhlasím," řekl.

Účelovost v prezidentově rozhodnutí vidí europoslanec za ANO Pavel Telička. "Zemanova účelovost je cítit na sto honů. Tady je někdo hodně nervózní," uvedl na Twitteru. Prezidentský kandidát Michal Horáček vidí souvislost s nynější vládní krizí, v níž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl Zemanovi odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). "Ve chvíli, kdy si premiér konečně dupnul, vypouští prezident nájemného vraha," napsal na Twitteru Horáček.

Bývalá místopředsedkyně sociální demokracie a někdejší senátorka Alena Gajdůšková mluví o ztrátě soudnosti. "Milost nájemnému vrahovi, u kterého justice neshledala ani důvod k obnově procesu, je naprostá ztráta soudnosti a výsměch právnímu státu," uvedla na Twitteru.

Bývalá Kajínkova advokátka Klára Long Slámová ČTK řekla, že se k Zemanovu rozhodnutí nebude vyjadřovat, dokud Kajínek nebude na svobodě. "My nevíme, jaký obsah bude ta milost mít. Všichni víme, co se tím zabýváme, že ta milost může být jakéhokoliv obsahu," uvedla.

Zemanovo rozhodnutí nadchlo Lukáše Charváta, autora webu, jehož cílem je prezidentská milost Kajínkovi. Petici žádající milost na webu od roku 2006 podepsalo téměř 10 000 lidí. "Jsem plný emocí, strašně si vážím rozhodnutí pana prezidenta, protože to stejně tak mohli udělat jeho dva předchůdci," řekl ČTK. Zemanovo rozhodnutí je podle něj lidský krok, ne politický tah.

Sedmiletá podmínka

"V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost. Už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti," řekl Zeman. Připomněl, že při udělování milostí na rozdíl od vyhlašování amnestií prezident nepotřebuje souhlas premiéra. "U pana Kajínka, abych reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení, bude jako součást té milosti sedmiletá lhůta, to znamená sedmiletá podmínka," doplnil prezident. Během této doby se podle něj Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti.

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil.

Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově. Má řadu sympatizantů, kteří jsou přesvědčení o jeho nevině v kauze dvojnásobné vraždy. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování.

Prezident letos v dubnu uvedl, že vážně uvažuje o milosti pro Kajínka, protože není zcela přesvědčen o jeho vině. V tom ho tehdy podpořil dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, v kauze podle něj přetrvávají pochybnosti. Ve středu Kajínka ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou navštívila prezidentova manželka, vyslechla ho a předala mu darem knížku o zámku v Lánech.

Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Kradl už jako nezletilý

Kajínek se narodil 11. ledna 1961 v Prachovicích na Chrudimsku. V době, kdy se učil opravářem zemědělských strojů, začal s velkým úspěchem hrát karty o peníze. Střety se zákonem měl Kajínek pro majetkovou trestnou činnost již od roku 1974, kdy byl ještě nezletilý, když se zúčastnil vykrádání bytů. Ve vězení se ocitl poprvé v roce 1982 za krádeže v rekreačních chatách. O tři roky později stanul před soudem znovu - kromě bytových krádeží měl na svědomí nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele.

Za majetkovou trestnou činnost byl odsouzen v roce 1991, a to za ozbrojenou loupež, při níž policistům ukradl vůz. Za to dostal jako recidivista 11 let. Za vzorné chování mu v roce 1993 byl na tři dny přerušen trest. Do věznice se ale už nevrátil a o čtyři měsíce později, v květnu 1993, podle soudu spáchal nájemnou vraždu v Plzni.

Poté se Kajínek víc než půl roku úspěšně skrýval. Po dopadení byl umístěn nejprve ve věznici v Plzni na Borech, poté se dostal do Českých Budějovic. Odtud se mu podařilo utéci, když při vycházce přelezl zeď. Byl ale zadržen ještě týž den. Pověst útěkáře Kajínek potvrdil i v roce 1996, když v přísně střežené věznici ve Valdicích na Jičínsku (kde si odpykával svůj trest z roku 1991) přeřezal mříže a uprchl. Byl dopaden ještě v areálu věznice.

Útěk z Mírova

Jako útěkář byl umístěn do přísně střežené věznice Mírov na Šumpersku. Koncem října 2000 Kajínek přeřezal zřejmě diamantovou strunou mříže své cely a po svázaných prostěradlech se spustil za zdi káznice. Zastavit ho nedokázala ani střelba ostrahy.

S realizací jeho plánu mu pomáhal další doživotně odsouzený vězeň Martin Vlasák, který s ním na cele hrál šachy.

Policie ihned vyhlásila celostátní pátrání a přijala mimořádná bezpečnostní opatření, po Kajínkovi pátraly tisíce policistů po celé ČR.

Až 8. prosince 2000 ho Útvar rychlého nasazení zadržel v bytě na pražském sídlišti Velká Ohrada. Kajínek byl sice ozbrojen, ale zásah se údajně odehrál tak rychle, že zbraně nestihl použít. Příslušníci komanda se spustili na lanech ze střechy domu k oknům bytu v pátém patře. Okna rozbili, vhodili do bytu rozbušky a uprchlíka zneškodnili.

Ve svém bytě Kajínka ukrývala manželka jednoho z jeho mírovských spoluvězňů, orlického vraha Ludvíka Černého. Manželka dalšího z odsouzených v případu orlických vražd, Daniela Chodounská, bydlící ve stejném domě, se pokusila přeřezat lano, na němž se spouštěl jeden z policistů.

Kajínek chtěl podle svých slov útěkem dosáhnout obnovení procesu.

 

Právě se děje

Další zprávy