Kajínek dostane milost, Zeman ji podepíše po návratu z Číny

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu večer v pořadu na TV Barrandov Týden s prezidentem uvedl, že udělí v druhé polovině května milost doživotně odsouzenému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let.

Praha (Aktualizováno: 7:11 12. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kajínek na schůzce se ženou prezidenta Zemana Ivanou.

Jiří Kajínek na schůzce se ženou prezidenta Zemana Ivanou. | Zdroj: ČTK

 „Moje žena navštěvuje celou řadu zařízení, včetně věznic. A setkala se tam, pokud vím, se skupinou vězňů, nikoliv pouze s Jiřím Kajínkem... Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo a až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost. Už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti,“ uvedl v televizi Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investigativní novinář Janek Kroupa shrnuje případ odsouzeného vraha Jiřího Kajínka.

„Dodal bych, že někteří lidé se domnívají, že to dělám kvůli tomu, abych zakryl vládní krizi. Proč bych ji zakrýval, já ji naopak odkrývám kritikou některých činů jejích aktérů. Ale jak víte, tak jsem už v Čáslavi před asi dvěma měsíci oznámil, že uvažuji o udělení milosti pro pana Kajínka. A tehdy ještě žádná vládní krize nebyla. Kdyby tito lidé byli lépe informováni, nemohli by tvrdit takové nesmysly,“ doplnil v pořadu Zeman.

Kajínek bude mít udělenou podmíněnou milost, kvůli které bude pod dohledem policie dalších 7 let. Během této doby se podle prezidenta Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti. Zeman zatím udělil sedm milostí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z ANO považuje Zemanovo rozhodnutí za „akt milosrdenství“. „Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc,“ řekl v televizi Barrandov. Prezident Pelikána o svém úmyslu informoval před několika dny, uvedl ministr. Pelikán Zemanovi řekl, že by byl nerad, aby odůvodněním milosti bylo to, že Kajínek je nevinný.

„Ujistil mě, že to tak není. Pokud pan prezident naznal, že po těch více než 20 letech, co pan Kajínek sedí ve vězení, už zaslouží dožít na svobodě, je to skutečně právo, které z Ústavy má,“ dodal Pelikán.

„Ve chvíli, kdy si premiér konečně dupnul, vypouští prezident nájemného vraha,“ napsal na Twitteru Horáček.

Bývalý ministr vnitra František Bublan v TV Barrandov připomněl, že v minulosti byla milost udělována z humanitárních důvodů. „Tady se bojím, že jde čistě o takovou věc, že pan Kajínek je známý vězeň a několikrát se odvolával. Moc s tím nesouhlasím,“ řekl.

„Prezident má ústavní právo udělovat milost, já to rozhodnutí respektuji. Jsem zvědav na argumenty, které použije, pak se k těm argumentům určitě vyjádřím. Já jsem velmi kritizoval to, jaké mediální divadlo předcházelo rozhodnutí prezidenta,“ řekl Českému rozhlasu Plus Jiří Pospíšil europoslanec a nestraník za TOP 09.

Žádné amnestie, žádné milosti

Miloš Zeman ve své prezidentské kampani v roce 2012 prohlašoval, že by neudělil amnestii na začátku ani na konci svého mandátu. Milosti by také neuděloval.

„Já bych se přimlouval za to, aby bylo obnoveno řízení s panem Kajínkem, aby pokud možno bylo přeloženo od plzeňského soudu někam jinam, aby se odstranilo podezření z možné zaujatosti tohoto soudu,“ uvedl Zeman před pěti lety.

„S výjimkou případu, kdy někdo umírá ve vězeňské nemocnici a chce poslední týdny života strávit doma, ale to není milost v pravém slova smyslu,“ uvedl Zeman v roce 2012. „Protože jsem principiálně řekl, že milosti udělovat nebudu, tak to platí i pro pana Kajínka,“ doplnil.

Útěky Jiřího Kajínka

  • 18. 1. 1993 — Kajínkovi byl přerušen výkon trestu na 3 dny (21. - 23. ledna 1993) na přimluvení vězeňské komise. Kajínek se do věznice ale už nevrátil. O čtyři měsíce později spáchal vraždy, ze kterých byl nakonec odsouzen na doživotí.
  • 23. 7. 1994 — Z vazební věznice v Českých Budějovicích se Kajínek daleko nedostal. Po krátkém pronásledování, při němž museli policisté použít také varovný výstřel a několik usměrňujících tělesných chvatů, nakonecKajínek na břehu Vltavy zadržen a dopraven zpět do věznice.
  • 11. 9. 1996 — Jiří Kajínek se pokusil utéct z valdické věznice. Policie po něm pátrala 20 minut, pak ho ale našla a vrátila do cely.
  • 29. 10. 2000 – Asi nejznámější útěk Kajínka. Podařilo se mu totiž, pravděpodobně jako jedinému, utéct z věznice Mírov. Policie po něm pátrala téměř dva měsíce. Nakonec si pro něj přišla do bytu jeho kamaráda URNA (Útvar rychlého nasazení).

Případ Kajínek

Do křížku se zákonem se Kajínek dostal ještě jako nezletilý, když se zúčastnil vykrádání bytů. Ve vězení se ocitl poprvé v roce 1982 za krádeže ve víkendových chatách. O tři roky později stanul před soudem znovu; vedle bytových krádeží mu bylo dáno za vinu nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele. Za majetkovou trestnou činnost byl odsouzen znovu v roce 1991, a to za ozbrojenou loupež, při které ukradl policistům služební vůz.

V září 1995 byl obžalován z dvojnásobné vraždy na objednávku, z nelegálního držení většího množství střelných zbraní i z rozsáhlé majetkové trestné činnosti.

K soudu, který se konal v květnu 1997 v Plzni, Kajínka kvůli obavě z pokusu o útěk doprovázela silná policejní jednotka. Při jednom z převozů se doprovodné vozidlo, projíždějící křižovatkou na červenou, srazilo s německým řidičem. Automobil s policisty se převrátil na střechu a dopadl na tramvajový nástupní ostrůvek, kde zahynula jedna žena a druhá zemřela později v nemocnici.

Plzeňský soud odsoudil Kajínka v červnu 1998 za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu k doživotnímu trestu vězení.

rez, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme