Soudce: Prezident má právo udělit milost, důvodům u Kajínka ale nerozumím

Prezident má z Ústavy právo udělit milost, důvodům u Kajínka ale nerozumím, řekl v rozhovoru pro Radiožurnál předseda Okresního soudu Praha-západ Petr Franc, který rozhodoval třeba známou kauzu Berdychova gangu. Vadí mu, že milost je v tomto případě spojována s nedůvěrou v soudní rozhodnutí v případu dvojnásobného vraha.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek na fotografii z března 2006

Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek na fotografii z března 2006 | Zdroj: ČTK

Soudil jste řadu trestních kauz, třeba případ Berdychova gangu. Jeho šéf David Berdych už je z rozhodnutí soudu také na svobodě. Zažil jste už případ, že vámi odsouzený pachatel dostal milost?
Ano, zažil. Prezident má z ústavy právo udílet milost. Pan prezident Zeman není prvním prezidentem, který využívá tohoto práva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident má právo udělit milost. Důvodům u Jiřího Kajínka ale nerozumím, říká soudce Petr Franc

Co se ve vás jako soudci v tu chvíli odehrává?
Jsem zvyklý respektovat rozhodnutí, která jsou učiněna na základě zákona. Naprosto respektují právo prezidenta udílet milost.

Unie státních zástupců uvedla, že věří, že prezident bude při udílení milostí vícenásobným vrahům zdrženlivější. Vy jako soudce, expert na trestní právo, rozumíte důvodům milosti pro Jiřího Kajínka?
Ne. To je to, co mi možná na této milosti trochu vadí. Institut milosti rozhodně není od toho, aby byl jakousi superrevizí rozhodnutí soudů.

Jak tedy chápete kroky prezidenta Zemana, proč to podle vás udělal?
To je otázka na pana prezidenta, proč se rozhodl udělit milost panu Kajínkovi, proč to učinil zrovna teď, a ne dříve.

Kajínkovi milost nedám, opakoval Zeman. Otočil až letos, když zpochybnil verdikt soudu

Číst článek

Nicméně domnívám se, že pokud by to učinil z humanitárních důvodů, jako to činí prezidenti v jiných případech, pak proti tomu lze těžko něco zásadnějšího namítat. Trochu mi vadí, že je to spojováno s projevem nedůvěry v soudní rozhodnutí. Případ neznám, nikdy jsem ho neměl v ruce, ani spis jsem neviděl, nicméně nemám nejmenší důvod k nedůvěře v rozhodnutí soudů všech instancí.

Jiří Kajínek dostane milost se sedmiletou podmínkou. Co to bude znamenat?
Bude to znamenat, že pokud by se pan Kajínek dopustil nějakého deliktu, tak by se do výkonu trestu vrátil. Nevím ale, jak bude podmínka formulována, to je na prezidentovi.

Jiří Chum, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme