Kajínkovi milost nedám, opakoval Zeman. Otočil až letos, když zpochybnil verdikt soudu

Prezident Miloš Zeman udělí milost doživotně odsouzenému dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. V prezidentské kampani však prohlašoval, že milosti udělovat nehodlá, pouze s výjimkou, kdy „někdo umírá ve vězeňské nemocnici a chce poslední týdny života strávit doma“. Totéž Zeman několikrát opakoval již jako hlava státu. Obrat nastal v dubnu 2017 na setkání s obyvateli Čáslavi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman oznámil, že dá milost odsouzenému dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi

Prezident Miloš Zeman oznámil, že dá milost odsouzenému dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi | Foto: koláž iROZHLAS.cz | Zdroj: ČTK

Už před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v prosinci 2013 už jako hlava státu na ministerstvo spravedlnosti.

„Já bych se přimlouval za to, aby bylo obnoveno řízení s panem Kajínkem, aby pokud možno bylo přeloženo od plzeňského soudu někam jinam, aby se odstranilo podezření z možné zaujatosti tohoto soudu, ale protože jsem principiálně řekl, že milosti udělovat nebudu, tak to samozřejmě platí i pro pana Kajínka,“ řekl v lednu 2013 Miloš Zeman v pořadu TV Prima Nedělní partie.

Soudce: Prezident má právo udělit milost, důvodům u Kajínka ale nerozumím

Číst článek

V únoru 2016 v sále kulturního domu v Blovicích odpovídal na dotazy obyvatel i ohledně případu Kajínek: „Je to věc, která se neustále řeší. Sám jsem si vyžádal spis pana Kajínka, výpis z rejstříku trestů," řekl Zeman.

„Jsou tam loupeže někdy spojené s fyzickým násilím, například s lámáním rukou nebo nohou, krádeže a tak dále. Teď ta pozitivní stránka. Není tam ani jedna vražda. To člověka vede k pochybnostem, zda ten skutek v Plzni opravdu spáchal, nebo zda se tím tenkrát policie nesnažila zakrýt skutečného pachatele nebo objednavatele vraždy," prohlásil, jak zaznamenalo plzeňské vydání MF Dnes v únoru 2016.

Jiří Kajínek později nařčení, že páchal násilí a „lámal ruce nebo nohy“, dementoval.

Ivana Zemanová navštívila ve věznici doživotně odsouzeného nájemného vraha Kajínka

Číst článek

O milosti pro Kajínka však na začátku roku 2016 Zeman neuvažoval. „Dokonce advokátka pana Kajínka říkala, že jí to (znovuotevření případu - pozn. red.) připadá jako férovější řešení než udělení milosti," uvedl Zeman.

Zlom v názoru Zemana na případ Kajínka

Během návštěvy v Čáslavi v dubnu 2017 ale prezident Zeman změnil názor. „Vážně uvažuji o milosti pro pana Kajínka. Existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině,“ řekl v Čáslavi. 

Přehled milostí prezidenta republiky:

První milost — únor 2016

Zeman, který vykonává funkci prezidenta od března 2013, poprvé omilostnil v únoru 2016 muže odsouzeného na tři roky za méně závažnou majetkovou trestnou činnost, který si část trestu odpykal a poté byl kvůli zdraví podmínečně propuštěn do nemocničního ošetřování.

Druhá milost — květen 2016

Druhé žádosti prezident vyhověl v květnu 2016, kdy odsouzeného omilostnil rovněž ze zdravotních důvodů. Prominul mu zbytek jednoho trestu a tři celé tresty odnětí svobody v celkové výši zhruba 29 měsíců. Muž byl odsouzen za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

„Milost je nevymahatelným a nezaslouženým odpuštěním trestu. Je institutem trestního práva, o kterém samostatně rozhoduje prezident republiky (k platnosti abolice však potřebuje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, vláda je pak za ni odpovědná),“ uvádí Wikipedia.

Rozeznávají se tři formy udělení milosti:

  • abolice – nařízení, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo
  • agraciace – odpuštění nebo zmírnění dosud nevykonaného trestu
  • rehabilitace – zahlazení odsouzení

Třetí milost — září 2016

Třetí milost, která znamenala zastavení trestního stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, udělil Zeman loni v září ze zdravotních důvodů.

Čtvrtá a pátá milost — listopad 2016

V listopadu 2016 dal pak Zeman milost dvěma vězeňkyním. Jedné z nich na žádost papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství. Šlo o mladou ženu starající se ve vězení o dítě, které by po dosažení tří let muselo od matky. Trest dostala za zpronevěru a nesplňovala podmínku, kterou prezident stanovil pro omilostnění, protože není dlouhodobě nemocná. Druhá žena, trpící dlouhodobou psychickou nemocí, byla potrestána za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem. Téměř polovinu trestu si už odpykala.

Šestá milost — prosinec 2016

Loni v prosinci 2016 omilostnil Zeman muže, který byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Přihlédl k závažnému onkologickému onemocnění. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že milost Zeman udělil přesto, že odsouzený je „značným recidivistou“.

Sedmá milost — duben 2017

Sedmou milost udělil Zeman letos v dubnu muži nemocnému rakovinou, který byl odsouzen za majetkové zločiny a nedovolené ozbrojování. Muži už soud kvůli špatnému zdravotnímu stavu výkon trestu přerušil.

Osmá milost — květen 2017

Osmou, a zatím tedy poslední, milost se prezident Zeman rozhodl udělit doživotně odsouzenému dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Své rozhodnutí oznámil v pořadu TV Barrandov. Rozhodnutí hodlá podepsat po návratu ze zahraniční cesty z Číny.

rez, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme