Reakce na milost pro Kajínka? Zeman na to má právo. Stydím se za něj. Trest byl velmi přísný

Prezident má právo udílet milosti, stydím se za rezidenta Hradu, trest pro Jiřího Kajínka byl velmi přísný. Politici, soudci a další osobnosti veřejného života mluví různě o udělení milosti dvojnásobnému nájemnému vrahovi prezidentem Milošem Zemanem. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pak označil milost za kontroverzní. Zpravodajský server iROZHLAS.cz sesbíral některé další reakce.

Praha (Aktualizováno: 13:46 12. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doživotně odsouzený nájemný vrah Jiří Kajínek a první dáma Ivana Zemanová ve věznici v Rýnovicích

Doživotně odsouzený nájemný vrah Jiří Kajínek a první dáma Ivana Zemanová ve věznici v Rýnovicích | Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Bohuslav Sobotka, premiér

„Jsem rád, že prezidentské milosti nemusím kontrasignovat, protože v takovémto případě bych o tom skutečně velmi dlouho přemýšlel. Myslím, že je to kontroverzní milost. Také jsem slyšel pana prezidenta, když říkal, že bude dávat milosti jenom v případě, kdy je člověk v zásadě smrtelně nemocný, a je šance, aby dožil mimo vězení, a bude dávat milosti v případech, kdy nebyl spáchán závažný trestný čin. Dochází k posunu názoru prezidenta republiky."

„Je to kontroverzní, protože to je člověk, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu. Je to člověk, který dlouhodobě páchal trestnou činnost. Už za minulého režimu kradl, byl odsouzen, později byl odsouzen i po roce 1989. Když se podívám na to, jak prezidenti využívali milosti, tak tuším, že ani Havel, ani Klaus nikdy nedali milost někomu, kdo byl odsouzen za to, že spáchal dvounásobnou vraždu."

Jan Lata, prezident Unie státních zástupců
„Pevně doufám, že v případě vícenásobných vrahů bude pan prezident při využívání svých pravomocí zdrženlivější."

Petr Franc, předseda Okresního soudu Praha-západ
„Prezident má z ústavy právo udílet milost. Institut milosti rozhodně není od toho, aby byl jakousi superrevizí rozhodnutí soudů."

Kajínkovi milost nedám, opakoval Zeman. Otočil až letos, když zpochybnil verdikt soudu

Číst článek

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu
„Je těžké hodnotit rozhodnutí prezidenta, které ještě nebylo vydáno, a jeho obsah neznáme. Můžeme o něm jen spekulovat. Není vhodné spojovat rozhodnutí prezidenta o milosti s trestním řízením, které skončilo pravomocným odsouzením."

„Podstatné je, že rozhodnutí může mít tři různé podoby, je to agaciace, abolice nebo rehabilitace. Pouze třetí forma je rozhodnutí prezidenta, kterým se nejen promíjí trest, ale zahlazuje se i odsouzení. Je evidentní, že v tomto případě nepůjde o tuto podobu milosti, nýbrž jde patrně o agaciaci, tedy zmírnění nebo prominutí zbytku trestu."

Milan Chovanec, ministr vnitra z ČSSD
„Bezesporu Kajínek byl odsouzený, usvědčený vrah. Sedí tam už mnoho let. S přihlédnutím k tomuto faktu se asi prezident rozhodl takto konat. Na druhou stranu opravdu pan Kajínek podle všech soudů, podle všech přezkumů je prostě vrahem. Bude velmi složité veřejnosti vysvětlit, proč zrovna tento člověk se dostává ven, a jiný ne."

Kajínek dostane milost, Zeman ji podepíše po návratu z Číny

Číst článek

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti za ANO
„Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc. Pokud pan prezident naznal, že po těch více než 20 letech, co pan Kajínek sedí ve vězení, už zaslouží dožít na svobodě, je to skutečně právo, které z ústavy má.

Pavel Bělobrádek, vicepremiér a předseda KDU-ČSL
„Je to jeho ústavní právo. Není to první milost, kterou udělil. Myslím, že je správné, že tento institut existuje. Na druhou stranu je otázkou, jestli to není také trochu z důvodu jeho mediální známosti."

František Bublan, exministr vnitra za ČSSD
„Bojím se, že jde čistě o takovou věc, že pan Kajínek je známý vězeň a několikrát se odvolával. Moc s tím nesouhlasím."

Helena Válková, exministryně spravedlnosti z hnutí ANO
„Maximum v té době bylo 25 roků. S ohledem na konkrétní okolnosti celého případu jsem došla k závěru, že trest, který byl uložený na doživotí, byl velmi přísný. Osobně bych uložila trest do 25 roků."

Martin Kupka, místopředseda ODS
„Zeman sám stanovil kritéria pro výjimečné udělení milostí - například vážnou nemoc. Ukazuje se, že prezident Zeman je stále méně důvěryhodný a stále více nevyzpytatelný."

Markéta Pekarová Adamová, poslankyně z TOP 09
„Stydím se za rezidenta Hradu. Dno se zdálo být dosaženo už mnohokrát a stále to jde hlouběji. A volby až příští rok."

Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09
„Prezident má ústavní právo udělovat milost, já to rozhodnutí respektuji. Jsem zvědav na argumenty, které použije. Velmi jsem kritizoval to, jaké mediální divadlo předcházelo rozhodnutí prezidenta, kdy kolem toho vytvářel mediální atmosféru."

Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí
Prezident podle něj může omilostnit, koho chce. „Přesto je smutné, že si vybral zrovna nájemného vraha. Ještě smutnější je, že tím popírá svá předchozí slova o nakládání s milostmi. Prezidentovo slovo nemůže být hadr."

Kateřina Konečná, europoslankyně z KSČM
„Pan prezident vždy uměl změnit včas téma diskuse. Je třeba uznat, že lepší odvedení pozornosti od opravdových problémů by člověk těžko hledal."

Vladimíra Dvořáková, politoložka
Milost pro Kajínka vnímá jako politický krok, načasování je podle ní ale spíše souhra náhod. Zeman chce podle ní tímto krokem oslovit možné voliče, kteří nesledují politické dění. „Kajínek má všechny rysy romantizujícího vyprávění, na kterém prezident může získat další okruhy voličů, které se o politické otázky nezajímají."

Milan Znoj, politolog z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy
„Je to překvapivé. Miloš Zeman udělování milostí předchozími prezidenty zásadně odsuzoval. Důvody jsou čistě politické. Prezident Zeman ve vládní krizi prohrává svůj zápas s premiérem Sobotkou a nabízí se jiné téma, které odvede pozornost. Miloš Zeman tu Kajínkovu milost naznačoval delší dobu, předtím než vypukla vládní krize, takže s něčím takovým počítal. Spíš potřebuje konfrontační téma, které vzbudí vášně a rozdělí společnost. Doufá, že by mohl získat politické body na tom, že se zvedne vlna zájmu o údajnou Kájinkovu nevinu."

Tomáš Lebeda, politolog z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci
„Načasování je jednoznačně spojené s tím, že místo aby se teď řešil problém pana ministra financí, tak se bude řešit pan Kajínek. Povede to k rozmělnění pozornosti a odvedení pozornosti od toho, co je naprosto podstatné, a to, proč premiér navrhuje odvolání ministra financí."

Tomáš Zejda, advokát Jiřího Kajínka
„Milost vítám. V té věci jsem pana Kajínka obhajoval léta a snažil jsem se dosáhnout toho, aby se z toho vězení dostal, takže pro mě je to samozřejmě velice dobrý výsledek."
„Podle mého názoru byly dány důvody už pro obnovu řízení. Nechci kritizovat něčí práci, ale nelíbil se mi už ten první rozsudek z Plzně. Nepřesvědčil mě, a to jsem tehdy ještě nebyl na věci nijak zainteresován."

Anna Jadrná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme