Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Quintana nastartoval na Blockhausu motory a přebírá růžový dres

Blockhaus – Čekalo se devět dní, devět spíše ležérních etap. Pak to přišlo. Stoupání na Blockhaus ukázalo poměr sil na letošním Giro d'Italia – Nairo Quintana vyhrál, získal maglia rosa a ukázal, že je nejsilnějším vrchařem. Skvěle se ale drželi i Thibaut Pinot s Tomem Dumoulinem. Zklamáním naopak etapa skončila pro Vincenza Nibaliho, jemuž v kopci došlo, a Gerainta Thomase, který ztratil po jím nezaviněné srážce s doprovodným motocyklem.

Nairo Quintana
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Di Meo

Nesmyslně zastavivší policejní motorka nadělala problémy Geraintu Thomasovi. Vlastní ztuhlé nohy zastavily Vincenza Nibaliho. Odpadl i v růžovém dresu jedoucí Bob Jungels a zase jednou zklamal věčný poražený Tejay van Garderen. Poražených ale bylo v deváté etapě celá řada.

Kdo naopak zazářil byl neúnavný diesel Tom Dumoulin, který ukázal, že jeho šance na celkové pořadí nejsou z říše fantazie. Za nedostižným Nairem Quintanou zaostal spolu s Thibautem Pinotem pouze o 24 vteřin a bude velkým favoritem na to, aby si od Kolumbijce vzal růžový dres v nadcházející první časovce.

Nejlepším Čechem byl Jan Hirt, který dorazil šestadvacátý s mankem 4:39. Stejná příčka mu patří i v průběžném pořadí, na vedoucího Quintanu ztrácí necelých jedenáct a půl minuty.

Jak etapa probíhala?

Giro d'Italia procitlo v osmé etapě a nyní se naplno probudilo díky výstupu na Blockhaus – podle mnohých tom vůbec nejtvrdším v letošním ročníku. Třináct kilometrů s průměrným sklonem 8,5 procenta prověřilo i ty největší favority. Už v začátku dne se čekalo na útoky Vincenza Nibaliho či Naira Quintany, které měly přijít už ve čtvrté etapě na Etnu. Tehdy se tak, i vinou protivětru, nestalo a italští tifosi si přáli, aby tentokrát nečekali marně.

Do úniku se stejně jako den předtím dostalo dvouciferné množství jezdců. Nechyběl Luis Léon Sánchez (třetí nejrychlejší z osmé etapy), Pierre Rolland nebo Omar Fraile. Akcie této skupiny ale šly rychle dolů s aktivitou stáje Movistar, která zřetelně cílila na etapový triumf pro Quintanu. Uprchlíci se ještě dostali do Scafy (26 km před cílem), kde se už vozovka začala jak zužovat, tak zvedat, jejich osud už byl ale zpečetěn.

Je nám líto, video expirovalo.
Quintana ujel na Blockhausu všem a oblékl růžovou

Thomase zastavil řidič doprovodné motorky

Ještě předtím, než přišel začátek hlavního stoupání, došlo k sportovní tragédii Teamu Sky – Geraint Thomas šel k zemi po kontaktu s doprovodnou motorkou, která nepochopitelně zastavila při kraji vozovky. Pro Thomase to znamenalo nikoliv konec v celém Giru, ale podstatnou ránu jeho ambicím na celkové pořadí. Nakonec ztratil pět minut.

"Závodili jsme na spodku stoupání, ale došlo tam k té naprosto nepochopitelné situaci, kde jsem spadl na rameno. Necítil jsem se špatně, ale ten závod pro mě skončil, ještě než vůbec začal. Řidič prostě zastavil u kraje vozovky – přede mnou někdo spadl a já jsem nemohl už vůbec nic dělat," popisoval v cíli Thomas. "Vůbec teď nevím, co dál. Teď se musíme uklidnit a vymyslet, co budeme dělat," dodal zklamaně.

Navíc Thomasův kolega a druhý lídr Sky Mikel Landa, který byl rovněž zasažen nešťastným pádem, také ztratil všechny šance. Dopředu se snažil po nárazu do motocyklu vrátit i Adam Yates, ale bezúspěšně, neboť na čele jel Movistar velmi vysoké tempo bez ohledu na závodníky, kteří byli zkrátka v nesprávný okamžik na velmi špatném místě. Yates dojel na vrchol s mankem čtyř a půl minuty – spolu s ním dorazil na 26. příčce Jan Hirt.

Sportovní ředitel Movistaru José Luís Arrieta ale odmítl, že měli jeho závodníci na čele zpomalit. "Litujeme toho, že něčemu takovému došlo. Ale tyhle věci se bohužel stávají. Svůj plán jsme zahájili dávno předtím, než k tomu pádu došlo, a nelze nás obviňovat z toho, že jsme jej využili," vysvětlil.

Sport
zdroj: ČT4

Odpadli Jungels, van Garderen a nakonec i Nibali

Devět kilometrů pod vrcholem začal ztrácet v růžovém jedoucí Bob Jungels a na čele už zůstávalo ne více než deset jezdců. Brzy navíc odpadli i Ilnur Zakarin a Tejay van Garderen, kteří oba měli zálusk na umístění mezi nejlepšími. Domestici Movistaru zkrátka napálili obrovské tempo a jen ti nejsilnější se jich dokázali držet. 

A poté, co sedm kilometrů pod vrcholem nastoupil jejich kolumbijský lídr, zbyli už ze skupiny pouze tři – Quintana, Nibali a Thibaut Pinot. Byly to příklad rozdílných stylů. Zatímco Kolumbijec a Francouz tančili v pedálech a zkoušeli blesková zrychlení, italský šampion se nezvedl ze sedla a v téměř časovkářském postoji si trpělivě soupeře dotahoval.

Pět kilometrů pod špičkou Blockhausu to přišlo. Quintana ve čtrnáctiprocentní pasáži dvakrát nastoupil a zlomil odpor svých dvou protivníků. Nibalimu ztuhly nohy, pustil před sebe Pinota, ale ani on se nedokázal k uhánějícímu Quintanovi přiblížit. Po chvíli Nibali odpadl úplně a zezadu ho předjely i nizozemské diesely Tom Dumoulin s Baukem Mollemou. Italští fanoušci měli hlavu v dlaních – vždyť jejich naděje na triumf jim mizely v přímém přenosu před očima.

Mezitím Dumoulin odjel Mollemovi a dotáhl se i k Pinotovi. Společně se kontrolovali až do cíle a především Nizozemec může být velmi spokojen, neboť vítězný Quintana na ně v cíli získal "pouhých" 24 vteřin. Nibali posléze dojel do cíle s mankem rovné minuty. Hned pětinásobné množství času ztratil v cíli nešťastný Thomas a válka o pódium na Grand Tour pro něj skončila.

Dumoulin byl spokojený s výkonem, ale velmi litoval ztráty svého domestika Wilca Keldermana, kterého ze hry vyřadil Thomasův pád. "Cítím se velmi špatně, protože jsme ztratili Wilca. Věřil jsem, že mi pomůže, a teď jsem naštvaný a zklamaný, že se tohle stalo. Opravdu nevím, co si ten řidič motorky myslel. Sám jsem se tomu vyhnul až na poslední chvíli – o nějakých pár centimetrů. Tohle by se prostě stávat nemělo," říkal.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 9. etapa (Montenero di Bisaccia - Blockhaus, 152 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 3:44:51, 2. Pinot (Fr./FDJ), 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -24, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -41, 5. Nibali (It./Bahrajn Merida) -59, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -1:16, 7. Kangert (Est./Astana) -2:01, 8. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:20, 9. Reichenbach (Švýc./FDJ) -2:28, 10. Formolo (It./Cannondale) -2:35, ...26. Hirt -4:39, 35. Schlegel (CCC) -6:50, 149. Bárta (Bora) -26:37.

Průběžné pořadí: 1. Quintana 42:06:09, 2. Pinot -28, 3. Dumoulin -30, 4. Mollema -51, 5. Nibali -1:10, 6. Pozzovivo -1:28, 7. Zakarin -2:28, 8. Formolo -2:45, 9. Amador (Kost./Movistar) -2:53, 10. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -3:06, ...26. Hirt -11:22, 72. Schlegel -41:07, 178. Bárta 1:32:39. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články