Sobotka vyhoví návrhu hnutí ANO. Novým ministrem financí by se měl stát poslanec Pilný

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rozhodl přijmout nominaci poslance Ivana Pilného (ANO) na post ministra financí. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci. Očekává, že prezident Babiše odvolá po návratu z Číny.

Praha (Aktualizováno: 17:42 17. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Sobotka přijal nominaci hnutí ANO. Navrhne Ivana Pilného (ANO) jako nového ministra financí.

Premiér Sobotka přijal nominaci hnutí ANO. Navrhne Ivana Pilného (ANO) jako nového ministra financí. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

"Jsem připraven navrhnout pana Pilného prezidentovi republiky tak, aby po odvolání současného ministra financí Andreje Babiše mohl jmenovat novým ministrem financí současného poslance Ivana Pilného," řekl Sobotka na tiskové konferenci.

Sobotka je připraven odeslat nominaci prezidentu Miloši Zemanovi v řádu hodin. Podle něj není potřeba "taktizovat nebo déle čekat". Pilný je podle něj schopen nastoupit na ministerstvo financí okamžitě.

Sobotka na tiskové konferenci opět připomněl, že za vládní krizí vidí především Babišovy problémy - korunové dluhopisy i uniklé nahrávky, na nichž se scházel s novinářem z MF DNES.

Babiš místo sebe navrhl Pilného. Chce ukončit krizi a 'neotravovat' lidi

Číst článek

Sobotka se s Pilným sešel odpoledne. Požádal ho o zajištění nestranného fungování státní správy. "Aby bylo možné vyšetřit všechna podezření, která stála i u návrhu na odvolání současného ministra financí," uvedl Sobotka.

Probral s ním i úkoly, které bude muset do konce období zvládnout: přípravu státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských fondů a řešení nárůstů platů policistů, zaměstnanců v sociálních službách a kultuře.

Premiér čeká od Pilného "jasnou garanci nestranného fungování finanční správy".

Očekává také, že prezident po návratu z Číny přijme demisi ministra financí.

Pilný byl podle svých slov hodně překvapený, že ho Babiš navrhl jako svého nástupce. „Jako kdyby na mě spadla stodola. Dostal jsem několik hodin na rozmyšlenou, ale myslím si, že už je potřeba oddělit moje osobní pocity, protože jsem ty polooficiální nabídky stát se ministrem odmítal, ale teď jsme prostě v krizi, kterou už je potřeba nějak vyřešit. A jsem rád, že jsem k tomu mohl přispět," řekl Pilný Radiožurnálu.

Jsem lakomý, tvrdí Pilný

Se Sobotkou Pilný hovořil zhruba tři čtvrtě hodiny. "Probrali jsme asi deset bodů, které jsou nyní velmi aktuální, to je třeba rozpuštění rezervy státního rozpočtu. Pak takové ty hroby, které nám v tomhle okamžiku hrozí," uvedl.

S premiérem mluvil také o systémových krocích, které je ještě do konce volebního období možné přijmout a které je možné připravit pro příští vládu. "V legislativě už toho moc nestihneme," konstatoval.

Předvolební Speciál Martina Veselovského na téma ekonomika, Ivan Pilný | Foto: Filip Jandourek

O státním rozpočtu konkrétně Pilný s předsedou vlády nehovořil. "Já jsem panu předsedovi řekl, že jsem velmi lakomý. A ono toho není moc rozebírat, takže já už jsem hájil rozpočty proti Billu Gatesovi nebo Stevenu Ballmerovi, a to byla teda zatracená fuška," uvedl.

K rozpouštění rezervy státního rozpočtu uvedl, že požadavky ji určitě převyšují. "Je třeba v nich najít priority," uvedl. Dodal, že rozdíl vidí v jednorázových výdajích, například na památník v Letech u Písku, a výdajích, které zavazují rozpočet na další léta. "Tady je třeba postupovat velmi opatrně," poznamenal.

Po oznámení souhlasu premiéra zopakoval, že se necítí být závislý na svém stranickém šéfovi. "Konzultace s panem ministrem bývalým určitě budou, ale neznamená to, že budu přistupovat na jeho názory nebo se nějakým směrem jím nechám ovlivňovat. Je to celkem přirozený proces předávání funkce," uvedl nicméně. Babiš se podle něj nestane například jeho poradcem, v první fázi přebírání úřadu ale předpokládá spolupráci.

Konec vládní krize?

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) považuje vládní krizi za vyřešenou. Pokud bude mluvit s prezidentem Milošem Zemanem, požádá ho, aby ho odvolal z vlády a jmenoval ministrem financí poslance Ivana Pilného (ANO). Důvody pro své odvolání ale označil za vylhané a kritizoval premiéra za to, že mluví v souvislosti s ním o podezření z daňových úniků.

Máme tři kandidáty na ministra financí, tvrdí Babiš. Trvejte na Schillerové, radí poslanci ANO

Číst článek

Babiš očekává, že z ministerstva odejde do konce měsíce. Nepředpokládá, že by poté nějakým způsobem měl vliv na ministerstvo, ani jako poradce.

Babiš rovněž uvedl, že se chystá poslat Sobotkovi dopis, v němž ho vyzve, aby v souvislosti s ním přestal mluvit o daňových únicích. V opačném případě je připraven bránit se proti takovým výrokům soudní cestou.

Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika to ale vládní krizi nevyřeší. „Do řádných voleb se tam možná tak na tom úřadě rozkouká. Ale nějaký přínos ani neočekáváme. Vedeni snahou uklidnit vládní krizi to možná takto nějakým způsobem hlavní aktéři přijmou, ale nemyslím si, že bude klid. Je před volbami a celá ta taškařice, co se děje, se děje především ve jménu předvolební kampaně," řekl Radiožurnálu Kováčik.

Není to loutka, tvrdí Babiš

Předsedu hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Pilného považuje Babiš za nezávislého člověka, který není žádnou jeho loutkou.

„Myslím, že je to dobrý kandidát. Je to zkušený člověk, řídil velké firmy, je zkušený v byznysu. V ekonomice se vyzná a dobře vystupuje na veřejnosti," vysvětlil Babiš, proč navrhuje Pilného.

Premiér v pondělí odmítl nominaci dosavadní Babišovy náměstkyně pro daně a cla Aleny Schillerové i ministra životního prostředí Richarda Brabce z ANO. Vadila mu jejich vazba na Babiše nebo Agrofert.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Zdroj: Reuters

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek kvůli tomu premiéra kritizoval. Návrh Schillerové na ministryni podle něj odmítl, přestože s ní nejednal mezi čtyřma očima. Vadilo mu také, že Sobotka nepřijal ani návrh na to, aby vedení resortu financí převzal dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Sobotkův návrh na odvolání Babiše leží na Pražském hradě od 5. května. Prezident Miloš Zeman by podle premiéra měl konat po příletu z pracovní cesty v Číně, kterou ve středu ukončil. Hrad avizoval, že další kroky oznámí příští týden. Kvůli sporu se Zemanem už Sobotka začal připravovat kompetenční žalobu.

Kdo je Ivan Pilný?

Pilný je poslancem hnutí ANO, nyní předsedá hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny. Vystudoval elektrotechnickou fakultu Českého vysokého učení technického v Praze.

V devadesátých letech byl generálním ředitelem české pobočky Microsoftu. Poté působil například jako předseda představenstva Českého Telecomu. Založil také obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji.

Do politiky šel poprvé v roce 2009 jako místopředseda strany Občané.cz. Strana ale ve volbách neuspěla. O čtyři roky později ho lidé v Královéhradeckém kraji zvolili za ANO do sněmovny. V roce 2014 pak do hnutí vstoupil.

Dvaasedmdesátiletý poslanec na dvou posledních sjezdech hnutí ANO neúspěšně usiloval o funkci místopředsedy. Na sněmu v roce 2015 pak kritizoval volbu Andreje Babiše předsedou, prý byla předem dohodnutá.

Petr Jadrný, Veronika Šírová, Jana Čermáková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme