V 89 letech zemřel Roger Moore, bývalý agent 007 James Bond

Zemřel britský herec Roger Moore, jeden z představitelů agenta Jamese Bonda. Bylo mu 89 let. O jeho úmrtí informovala rodina na Twitteru.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý představitel Jamese Bonda Roger Moore.

Bývalý představitel Jamese Bonda Roger Moore. | Zdroj: Reuters

Rodina informovala, že herec zemřel „po krátkém, ale statečném boji s rakovinou" ve Švýcarsku. Podle médií měl Moore rovněž problémy s cukrovkou a v minulosti prodělal vážný zápal plic. Na základě přání zesnulého se soukromý pohřeb uskuteční v Monaku.

Roger Moore | Zdroj: Wikimedia Commons

Roger Moore se proslavil ve filmovém světě hlavně díky postavě neohroženého a důvtipného agenta britské tajné služby a také neodolatelného milovníka. Moore dostal nabídku účinkovat v bondovkách začátkem 70. let poté, co sérii opustil zřejmě nejznámější agent 007 Sean Connery. Po něm a po australském herci Georgi Lazenbym se stal třetím hercem, který Bondovi propůjčil svou tvář. Stejně jako Connery účinkoval v sedmi filmech o Bondovi, což po Mooreově éře již nikdo nezopakoval.

Coby James Bond se poprvé objevil ve snímku Žít a nechat zemřít v roce 1973. Hned rok na to následoval díl Muž se zlatou zbraní.

Nepřemožitelného agenta 007 britské tajné služby si zahrál celkem sedmkrát, naposledy v roce 1985 ve filmu Vyhlídka na vraždu. Byl vůbec nejstarším představitelem Jamese Bonda. V době premiéry mu bylo 58. Ještě než se ale proslavil jako agent 007, zahrál si například v televizní seriálové adaptaci historického románu Waltera Scota Ivanhoe. Do Královské akademie dramatického umění nastoupil hned po skončení 2. světové války. Už v roce 1945 jako 17letý dostal roličku ve filmu Caesar a Cleopatra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel představitel Jamese Bonda Roger Moore.

Po sérii bondovek se Moore objevil ještě v několika filmech a televizních seriálech. K jeho dalším rolím patřila postava dobromyslného zloděje Simona Templara v seriálu The Saint (Svatý), v němž účinkoval v letech 1962 až 1969. V roce 1980 získal Zlatý Globus, a od roku 2007 má dokonce svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Věnoval se také charitě.

Jeho přítelkyně Audrey Hepburnová ho nadchla pro práci pro dětský fond OSN UNICEF a Moore se stal v roce 1991 jeho vyslancem dobré vůle. Zůstal ale také věrný britské koruně. Je rytířem Řádu britského impéria a svou oddanost státu ukázal v roce 2009 i v reklamě na dceřinou firmu královské pošty Post Office.

Podobně jako James Bond, který v každém filmu svedl jinou bondgirl, měl i Roger Moore více osudových žen. Byl ženatý celkem čtyřikrát.

Na autogramiádě v New Yorku dostal otázku, která z jeho filmových partnerek v bondovkách byla nejkrásnější. Odpověděl jako pravý gentleman, že to byly všechny. O svém hereckém umění mluvil jako o daru shůry.

„Nějaké geny jsem podědil. Všechno ostatní jsem se naučil. Došel jsem k závěru, že herectví, vystupování, inteligenci jsem se naučil díky nějaké síle odněkud seshora. Za všechny ty roky chci tedy říct: díky, že jsem mohl být takový, jaký jsem. V tom jsem opravdu pokorný," popsal Moore v rozhovoru pro South China Morning Post v roce 2008.

Roger Moore jako agent Jejího Veličenstva James Bond | Zdroj: ČTK

Pavel Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme