Tim Dumoulin zůstává stále v čele Gira d'Italia. V královské etapě ale ztratil svůj náskok.

Nizozemská cyklista Tim Dumoulin zůstává i po 16., královské etapě Gira d'Italia v růžovém trikotu pro vedoucího jezdce. Dnes ale ztratil svůj náskok na čele a druhý Kolumbijec Naria Quintana za ním zaostává už jen o 31 sekund. Radost udělal domácím fanouškům jezdec Vincenzo Nibali, který dnešní etapu vyhrál.

Bormio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisté v královské etapě Gira d'Italia

Cyklisté v královské etapě Gira d'Italia | Zdroj: ČTK

 

Domácí závodník Nibali porazil v závěrečném spurtu Španěla Mikela Landu, s nímž jel několik posledních kilometrů v úniku. Dvaatřicetiletý Ital potvrdil své kvality v závěrečném dlouhém sjezdu.

V něm setřásl kolumbijského rivala Naira Quintanu a naopak dostihl Landu, jenž se snažil o první etapové vítězství pro tým Sky na letošním Giru.

Quintana dojel s odstupem 12 sekund třetí a snížil na druhém místě průběžného pořadí náskok lídra Dumoulina z původních 2:41 minuty na 31 sekund. Nibali je celkově třetí s odstupem 1:12 minuty.

"Vybojovat tohle vítězství bylo hodně náročné, proto jsem za něj velice rád. Je to úspěch celého týmu. A navíc v opravdu moc obtížné, ale i velkolepé etapě. Skutečně jsem si sáhl na dno na Mortirolu i Stelviu takže jsem dojel opravdu vyčerpaný," komentuje obtížnost etapy Nibali.

Dumoulina postihly problémy 32 kilometrů před cílem v úvodu dnešního druhého stoupání na Stelvio. Nizozemec musel sesednout z kola, vysvléknout se z dresu a odskočit si ze silnice do trávy. Držitel růžového trikotu po heroickém výkonu dojel do cíle s odstupem 2:16 minuty a průběžné vedení udržel.

"Už jsem to nemohl udržet. Bylo to po prvním výšlapu na Stelvio, ve sjezdu. Musel jsem zastavit, nemohl jsem pokračovat. Pak jsem se rozhodl, že budu dál jen a jen bojovat s tím, že až v cíli uvidím, co z toho bude. Je to ještě dobré, ale jsem samozřejmě rozčarovaný." řekl po etapě Dumulin.

Český cyklista Hirt předvedl svůj nejlepší výkon v dosavadním průběhu Gira. V posledním stoupání jel dokonce s Landou a Nizozemcem Stevenem Kruijswijkem v tříčlenné vedoucí skupině a byl dostižen Nibalim a spol. až krátce před vrcholem. Do cíle pak dojel hned za elitní desítkou.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme